درباره آسپیراسیون مغز استخوان بیشتر بدانید
آسپیراسیون مغز استخوان روشی برای نمونه برداری از بخش مایع بافت نرم درون استخوان هاست.
مغز استخوان همان بافت اسفنجی موجود در داخل استخوان است که حاوی سلول های تولید کننده گلبول سفید (WBCs)، گلبول های قرمز (RBCs) و پلاکت های درون استخوان های بزرگتر مانند قفسه سینه، لگن و دنده ها می باشد.
گلبول های سفید به مبارزه با عفونت کمک می کنند و گلبول های قرمز اکسیژن و مواد مغذی را حمل می کنند. پلاکت ها لخته شدن خون و جلوگیری از خونریزی را ممکن می سازند.
شمارش کامل سلول های خون (CBC)، تعداد گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها را نشان می دهد که می تواند به طور غیرعادی بالا یا پایین باشد. در این شرایط، پزشک مغز استخوان را مورد بررسی قرار می دهد تا علت را بیابد.
آسپیراسیون مغز استخوان اغلب همراه با بیوپسی مغز استخوان انجام می شود. از یک سوزن متفاوت برای نمونه برداری از بافت جامد مغز استخوان استفاده می شود.
برخی از بیماری ها به مغز استخوان ناسالم ربط دارند. اگر آزمایش خون اولیه سطح گلبول های سفید، قرمز یا پلاکت های غیرطبیعی را نشان دهد، پزشک یک آسپیراسیون مغز استخوان تجویز می کند. برای بررسی نتایج آزمایش آسپیراسیون مغز استخوان می توانید به کلینیک یادمان تب در تهران مراجعه کنید.
علت انجام آسپیراسیون مغز استخوان
آزمایش آسپیراسیون مغز استخوان به شناسایی، درک میزان پیشرفت و یا درمان و کنترل یک بیماری خاص کمک می کند.
شرایط و بیماری ها مرتبط با مشکلات مغز استخوان شامل موارد زیر می باشند:
- کم خونی، زمانی که تعداد گلبول های قرمز خون کم است
- بیماری های مغز استخوان مانند میلوفیبروز یا سندرم میلودیسپلاستیک
- بیماری سلول های خونی مثل لوکوپنی یا پلی سیتمی ورا
- سرطان های مغز استخوان یا خون از جمله لوسمی یا لنفوم
- هموکروماتوز، که یک اختلال ژنتیکی است که آهن در خون افزایش یافته و در اندام ها و بافت ها تجمع می یابد
- عفونت، به ویژه بیماری های مزمن مانند سل
- بیماری های ذخیره سازی، مانند آمیلوئیدوز یا بیماری گوچر
آسپیراسیون مغز استخوان می تواند آزمایش مهمی برای درمان سرطان باشد. با این کار مشخص می شود که آیا سرطان در استخوان ها گسترش یافته است یا خیر.
خطرات احتمالی آسپیراسیون مغز استخوان
با آنکه آزمایشات مغز استخوان ایمن هستند، در همه روش های پزشکی تا حدی امکان خطر وجود دارد.
عوارض احتمالی این آزمایش شامل این موارند:
- واکنش آلرژیک به بیهوشی
- خون ریزی بیش از حد
- عفونت
- درد و ناراحتی طولانی مدت
این خطرات نادر هستند و اغلب در شرایطی به وجود می آیند که ضعف، سیستم ایمنی پایین و یا تعداد کم پلاکت ها، فرد را مستعد ابتلا به عفونت کرده است. تعداد کم پلاکت ها خطر خونریزی بیش از حد را به همراه دارد.
بیشتر بخوانید : آزمایش شمارش کامل سلول های خونی
چگونه برای آسپیراسیون مغز استخوان آماده شویم؟
شما باید داروهایی که احتمالا مصرف می کنید، از جمله داروهای بدون نسخه یا مکمل های غذایی را به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک باید از انواع آلرژی و حساسیت شما آگاه باشد.
ممکن است دکتر از شما بخواهد مصرف داروی خاصی را قبل از عمل قطع کنید. اما نباید بدون توصیه پزشک مصرف هیچ دارویی را قطع کنید.
هر دستورالعمل اضافی که پزشک قبل از عمل به شما توصیه می کند را دنبال نمایید.
روش انجام آسپیراسیون مغز استخوان
از شما خواسته می شود که لباس مخصوص بیمارستان بپوشید و به پهلو یا شکم دراز بکشید. بدن با یک پارچه پوشانده می شود تا فقط ناحیه مورد آزمایش قابل مشاهده باشد.
پزشک قبل از آسپیراسیون مغز استخوان دما، ضربان قلب و فشارخون شما را بررسی می کند.
قبل از عمل بی حسی موضعی داده می شد تا ناحیه ای که آسپیراسیون در آن انجام می شود کاملا بی حس گردد. این کار معمولا در بالای برجستگی پشت استخوان لگن انجام می شود. گاهی هم ممکن است از استخوان قفسه سینه گرفته شود. احتمال دارد ترکیبی از داروها همراه با آرام بخش و مسکن درد به صورت وریدی به بدن تزریق شود.
پزشک یک سوزن توخالی را از پوست تا داخل استخوان وارد می کند. قسمت مرکز سوزن برداشته شده و یک سرنگ به آن وصل می شود تا مایع مغز استخوان بیرون کشیده شود. ممکن است یک درد مبهم وجود داشته باشد.
بلافاصله بعد از عمل پزشک آن محل را پانسمان می کند و شما قبل از رفتن به خانه در اتاق دیگری استراحت می کنید.
بعد از آسپیراسیون مغز استخوان چه اتفاقی می افتد؟
ممکن است حدود یک هفته بعد از عمل درد داشته باشید. معمولا با مسکن هایی بدون نیاز به نسخه هم می توانید آن را کنترل کنید. باید از محل وارد شدن سوزن مراقبت کنید. باید محل زخم را تا 24 ساعت پس از عمل خشک نگهدارید و از دستورالعمل های پزشک برای مراقبت از زخم پیروی کنید.
در حالی که از زخم خود مراقبت می کنید، نمونه مغز استخوان برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. پزشک متخصص نتایج آزمایش را در جلسه ملاقات بعدی با شما در میان می گذارد.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.