رژیم غذایی مناسب بیماران پارکینسون
دلیل بیماری پارکینسون از دست دادن گروهی از سلول های مغزی مسئول حرکت بدن، است. علائم آن معمولا لرزش، کندی، سفتی عضلات و مشکلات تعادلی می باشد.
علاوه بر این علائم حرکتی، بیمار دچار مشکلات غیرحرکتی مانند یبوست، زوال عقل، فشار خون پایین و اختلالات خواب نیز می شود.
اگرچه دارو موثرترین راه برای مقابله با بیماری پارکینسون است، اما رژیم غذایی مناسب و سایر تغییرات در سبک زندگی نیز در بهبود شرایط بیمار تاثیر زیادی دارد.
اگرچه رژیم غذایی مناسب برای بیماران پارکینسون وجود ندارد، اما داشتن یک برنامه غذایی سالم و متعادل برای این افراد خوب است و به رفع برخی از مشکلات مرتبط با این بیماری مانند یبوست، زوال عقل، خلق و خوی بد، کاهش وزن، مشکل خواب و ضعف بدن کمک می کند.
به گمان محققان داشتن رژیم غذایی مناسب می تواند با افزایش اثرات دارو به بهبود علائم بیماری و کیفیت کلی زندگی بیماران پارکینسون کمک کند.
نقش رژیم غذایی در بیماری پارکینسون
انواع رژیم غذایی نقش مهمی در بهبودی بیماران دارند. محصولات ارگانیک غنی از فیبر، ویتامین و آنتی اکسیدان، یک رژیم غذایی انعطاف پذیر برای افراد مبتلا به اختلالات عصبی، از جمله بیماری پارکینسون، هستند.
پزشکان در رژیم درمانی، غذاهایی که مفید بودن آنها در درمان پارکینسون تایید شده است را متمایز می کنند.
سبزیجات تازه، میوه ها و انواع توت های بدون مواد نگهدارنده، غذاهای حاوی قند و وعده های غذایی چرب از جمله این غذاها هستند.
بیماران در انتخاب وعده های غذایی باید چندین هدف را دنبال کنند:
نرمال کردن عملکردهای دستگاه گوارش
بیمارانی که سیستم عصبی مرکزی ضعیفی دارند، از ناهنجاری های دستگاه گوارش رنج می برد.
یبوست یا اختلالات معده، از عوارض داروها یا پیک های عصبی هستند. بنابراین، در درمان بیماری پارکینسون، به سختی می توان یک رژیم غذایی متعادل را پیدا کرد که مصرف مواد مغذی و دفع غذای هضم شده یا مواد مضر را تنظیم کند.
بازیابی ناحیه آسیب دیده مغز
نقش مهم رژیم غذایی مناسب برای بیماران پارکینسون، افزایش ویتامین ها و عناصر مورد نیاز مغز در ارگانیسم بدن است.
غذاهای حاوی امگا 3 بالا از مواد مغذی ضروری در وعده غذایی روزانه هستند. مصرف مداوم آجیل، ماهی های چرب یا روغن های گیاهی فرآوری نشده تاثیر شگفت انگیزی برای بازیابی سلول های عصبی آسیب دیده و تقویت شاخص های ضریب هوشی بیماران پارکینسون دارند.
بیشتر بخوانید : رژیم غذایی برای مثانه پرکار
بهبود توانایی های حرکتی
در تحقیقات پزشکی بر روی گروه های مصرف کننده رژیم های غذایی کم چرب و کتوژنیک، تغییرات باورنکردنی مشاهده شده است.
در هر دو دسته لرزش دست ها، پاها یا سر کاهش و عملکرد حرکتی بهبود یافت. با این حال، افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی، فشار خون هایپربولیک یا هیپربولیک، باید در استفاده از رژیم کتوژنیک محتاط باشند و به دلیل اثرات مضر این غذاها برای قلب از مصرف آنها اجتناب کنند.
تنظیم تعادل آب بدن
برای کمک به بهبود گردش خون و عملکرد تصفیه در کلیه ها، بیماران مبتلا به پارکینسون باید مقدار زیادی آب شیرین و میوه ها و سبزیجات آبدار مصرف کنند.
خیار، هندوانه، خربزه و برخی از انواع توت ها تعادل آب در بدن را بهبود بخشیده و حرکات بیمار را راحت تر می کنند.
انواع مواد غذایی مناسب برای بیماران پارکینسون
در ادامه چهار نوع مواد غذایی که هر بیمار پارکینسونی باید در رژیم غذایی خود بگنجاند را معرفی می کنیم.
1. غذاهای پر فیبر
اصلی ترین فایده مصرف غذاهای سرشار از فیبر، کنترل یبوست است، که یک مشکل شایع در میان بیماران پارکینسون می باشد.
اکثر بیماران قبل از شروع علائم پارکینسون دچار یبوست می شوند. با پیشرفت این بیماری، مشکل یبوست شدیدتر شده و ناراحتی زیادی را در زندگی روزمره بیمار ایجاد می کند.
در زیر نمونه هایی از غذاهای غنی از فیبر آورده شده است:
- میوه های تازه (پرتقال، سیب، توت فرنگی)
- سبزیجات
- نان و غلات سبوس دار
- حبوبات
2. غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان
به طور کلی، سطح آنتی اکسیدان ها در مغز بیماران پارکینسون پایین تر است و به همین دلیل باید بیشتر از حد معمول آنتی اکسیدان مصرف کنند.
متعادل نگه داشتن سطح آنتی اکسیدان به کاهش التهاب کمک کرده و از سلول های مغز در برابر مرگ محافظت می کند.
غذاهایی که آنتی اکسیدان بالایی دارند، عبارتند از:
- میوه ها (سیب، توت و انگور)
- سبزیجات با برگ سبز
- آجیل (گردو، بادام هندی)
- ماهی (سالمون و تن)
- غلات و حبوبات
3. غذاهای حاوی پروتئین
بیماران پارکینسون برای افزایش قدرت بدن خود به پروتئین نیاز دارند. به عقیده محققان بیماران مبتلا به پارکینسون باید از رژیم غذایی کم پروتئین استفاده کنند زیرا یک رژیم غذایی کم پروتئین، اثربخشی داروهای مورد استفاده در درمان پارکینسون را بهبود بخشیده و نوسانات حرکتی بیماران را بهتر کنترل می کند.
بیماران پارکینسون می توانند پروتئین مورد نیاز خود را از غذاهای زیر تامین کنند:
- ماهی
- گوشت
- تخم مرغ
- آجیل
- لوبیا
بیشتر بخوانید : 10 غذا برای کاهش درد عصبی
4. غذاهای سرشار از امگا 3
بیماران پارکینسونی باید امگا 3 را در رژیم غذایی خود بگنجانند. مصرف آن به ویژه برای آن دسته از بیمارانی که دچار زوال عقل شده اند، توصیه می شود. زوال عقل از عوارض ثانویه بیماری پارکینسون است.
مطالعات انجام گرفته روی حیوانات احتمال تاثیر مصرف امگا 3 در کند کردن پیشرفت بیماری پارکینسون را نشان می دهد. در این مطالعه کهمدر مجله FASEB منتشر شد، دو گروه موش آزمایش شدند: یکی با رژیم غذایی غنی از امگا 3 و دیگری با رژیم غذایی معمولی.
پس از آن، به هر دو گروه نوروتوکسین داده شد، که باعث ایجاد تغییرات مغزی مشابه با بیماری پارکینسون می شود. موش هایی که با رژیم غذایی غنی از امگا 3 تغذیه شده بودند نسبت به گروه رژیم غذایی معمولی، مقاومت بهتری در برابر اثرات سمی نوروتوکسین نشان دادند.
موارد زیر نمونه هایی از غذاهای سرشار از امگا 3 هستند:
- ماهی روغنی/غذاهای دریایی
- عدس و لوبیا
- روغن سبزیجات
- سبزیجات برگ دار
- آجیل
- شیر و تخم مرغ
غذاهایی که بیماران پارکینسون باید از آنها اجتناب کنند
داروی لوودوپا، به علت رقابت با سایر پروتئین ها برای جذب، مانع از ساخت پروتئین می شود. محدود کردن مصرف پروتئین در اوایل روز و مصرف دارو 30 دقیقه قبل یا 60 دقیقه بعد از غذا، به رسیدن دارو به روده کوچک و جذب سریع تر آن کمک می کند.
برای افزایش جذب لوودوپا، باید این دارو را با 4-5 اونس آب مصرف کرد. وعده های غذایی حاوی گوشت، ماهی و پنیر را برای شام بگذارید و وعده های غذایی حاوی سبزیجات و کربوهیدرات را در صبحانه و ناهار مصرف کنید.
باقالا یا لوبیا فاوا حاوی شکل طبیعی لوودوپا است و به خصوص مصرف مقدار زیاد آن ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به پارکینسون مشکلاتی ایجاد کند. لوبیا، لپه، لوبیا سفید، نخود و عدس جایگزین های بی خطری برای باقلا هستند و با داشتن مقادیر زیاد فیبر به درمان یبوست کمک می کنند.
فشار خون پایین از علائم پارکینسون و عوارض جانبی برخی داروها است. با افزایش مصرف مایعات و نمک می توان فشار خون را افزایش داد، اما در این باره با پزشک خود مشورت کنید، بخصوص اگر به مشکلات قلبی و کلیوی مبتلا هستید.
مصرف مایعات سرد مانند آب و نوشابه غیرگازدار را افزایش و مصرف الکل، کافئین و مایعات گرم را محدود کنید زیرا باعث کم آبی و فشار خون پایین می شوند. با مصرف غذا در تعداد وعده های بیشتر و با مقدار کم تر نیز می توان نوسانات فشار خون را کاهش داد.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.