شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب
امروزه، بسیاری از بیماری ها ریشه در مغز و اعصاب دارند، بنابراین توجه به سیستم عصبی بدن اهمیت بسیاری دارد. سیستم عصبی، مکانیسم پیچیده ای دارد که فعالیت های ارادی و مکانیکی بدن را تنظیم و هماهنگ می کند.
این سیستم شامل سیستم عصبی مرکزی، متشکل از مغز، نخاع و شبکه های عصبی و سیستم عصبی محیطی، متشکل از اعصاب خودمختار، ماهیچه ها، اتصالات عصبی عضلانی و اعصاب محیطی و ریشه ها می باشد.
بیش از 600 بیماری از این قبیل شناسایی شده است و صدها میلیون نفر در سراسر جهان دچار این نوع از بیماری ها هستند.
بیماری های مغز و اعصاب به چند دسته طبقه بندی می شوند. در ادامه به معرفی این دسته ها می پردازیم.
اگر به هر یک از بیماری های مغز و اعصاب مبتلا هستید می توانید به کلینیک یادمان طب در تهران مراجعه کنید. ما در کلینیک یادمان مراقبت های جامعی را را زیر نظر بهترین متخصصان مغز و اعصاب ارائه می دهیم.
اختلالات عصبی خود ایمنی
اختلالات عصبی خود ایمنی زمانی اتفاق میافتند که سیستم ایمنی بدن با حمله به اندام ها به جای «دشمنان خارجی»، به آنها آسیب زده و حتی آنها را از بین میبرد. این حمله می تواند هر بخشی از سیستم عصبی مرکزی یا محیطی را هدف قرار دهد.
- سندرم گیلن بار : ضعف عضلانی ناشی از حملات سیستم خود ایمنی، که به سیستم عصبی محیطی آسیب می زند.
- مولتیپل اسکلروزیس : بیماری خود ایمنی مزمن و پیشرونده ای که به سیستم عصبی مرکزی حمله می کند. پیشرفت آن تدریجی است. هر بیمار دوره هایی از بهبودی و کاهش شدت علائم را تجربه می کند.
- میاستنی گراویس : با ضعف و شروع سریع خستگی عضلات ارادی مشخص می شود.
- لوپوس : بیماری التهابی خود ایمنی که بر بسیاری از سیستم های مختلف بدن تأثیر می گذارد.
بیشتر بخوانید : اختلالات سیستم عصبی
اختلالات عصبی دژنراتیو
این اختلالات تعادل، عملکرد مغز و قلب، تنفس، حرکت و گفتار را مختل می کنند. علل می توانند محیطی، ژنتیکی، عفونتی، بیماری یا فیزیولوژیکی باشد. آنها می توانند جدی و کشنده باشند و اکثرا هیچ درمانی ندارند.
- آلزایمر : یک بیماری شایع و در نهایت کشنده در گروه زوال عقل است. کاهش فزاینده توانایی ذهنی به دلیل انحطاط نورونهای مغز در زندگی و عملکرد عادی و روزمره فرد اختلال ایجاد میکند. علائم شامل مشکلات رفتاری، سردرگمی، اختلال در مهارت های ذهنی و زبانی، مشکلات ناشی از از دست دادن حافظه حرکتی و تغییرات شخصیتی است.
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) : یا بیماری لو گهریگ، انحطاط پیشرونده سلول های عصبی کنترل کننده حرکات عضلانی است. با مرگ سلول های عصبی و توقف عملکرد عضلات، علائم بدتر می شود. در نهایت ماهیچه های تنفسی فلج شده و می میرد.
- بیماری هانتینگتون (HD) : یک بیماری ارثی است که با فرسایش سلول های عصبی مغز باعث مشکلات تعادلی، رفتاری، حرکات غیرقابل کنترل و تند، زوال عقل و ناتوانی های جسمی می شود.
- بیماری لویی بادی : علت شایع زوال عقل در سالمندان است. ایجاد ساختارهای غیرطبیعی – اجسام لویی – در مغز باعث رفتارهای فیزیکی و ذهنی غیرطبیعی می شود.
- بیماری پارکینسون (PD) : یک اختلال حرکتی است که در آن مغز به اندازه کافی ماده شیمیایی دوپامین تولید نمی کند. علائم شامل تغییر در راه رفتن و گفتار، سفتی عضلات، حرکات کند یا کنترل نشده، لرزش، اختلال در تعادل و هماهنگی است.
- آتروفی عضلانی نخاعی (SMA) : یک بیماری ژنتیکی که نورون های حرکتی نخاع را هدف قرار می دهد. ماهیچه های ضعیف شده با مرگ نورون ها دچار آتروفی می شوند و در نتیجه تنفس، کنترل سر و گردن، بلع و راه رفتن مختل خواهد شد.
اختلالات عصبی عملکردی (FND)
دامنه این اختلالات گسترده است و باعث اختلال در فرآیندهای سیگنال دهی سیستم عصبی می شوند. FND طیف گسترده ای از علائم عصبی را ایجاد می کند.
- تشنج : صرع یا اختلال تشنج، یکی از شایع ترین بیماری های عصبی است که در آن به دلیل فعالیت الکتریکی غیر طبیعی در مغز، حملات مکرر تشنج رخ می دهد.
- سردرد : دوره های مزمن همراه با حالت تهوع، خستگی و حساسیت به نور و صدا می تواند نشان دهنده ایجاد فرآیندهای پاتولوژیک مانند تومورهای مغزی باشد.
- میگرن : یک بیماری شایع عصبی که ناشی از عوامل محیطی یا ژنتیکی است. سردردهای دردناک و ضربان دار، مشکل در ادراک، حالت تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا از جمله علائم آن هستند.
- نورالژی : درد شدید، کوبنده و سوزناکی که ناشی از اعصاب تحریک شده یا آسیب دیده است. علت آن افزایش سن و عفونت است.
بیشتر بخوانید : سیستم عصبی خودکار چیست؟
اختلالات عصبی مرتبط با بیماری های عفونی
عفونت های باکتریایی، قارچی، انگلی و ویروسی می توانند سیستم عصبی را درگیر کنند. علائم عصبی یا توسط خود عفونت یا یک پاسخ سیستم ایمنی ایجاد می شود.
بیماریهای عفونی معمولاً از جای دیگری در بدن شروع شده و با درگیر کردن سیستم عصبی منجر به آسیب عصبی، اختلال یا مرگ میشوند. شایع ترین عفونت ها عبارتند از:
- آنسفالیت : التهاب در مغز
- آبسه اپیدورال : چرک بین لایه های خارجی مغز و نخاع
- مننژیت : عفونت ویروسی یا باکتریایی در مغز و نخاع که منجر به آسیب مغزی یا مرگ می شود.
- فلج اطفال : بیماری مسری ناشی از تماس مدفوع -دهان که در نهایت منجر به فلج می شود.
اختلالات عصبی ساختاری
اختلالات عصبی ساختاری ناشی از ضربه به سیستم عضلانی-اسکلتی، عصبی یا عروقی است. عارضه های این گروه عبارتند از:
- فلج بل : ضعف و فلج عضلات صورت که باعث انحراف، افتادگی و اختلال در عملکرد این عضلات می شود.
- تومورهای مغزی : رشد غیرطبیعی سلول ها که به بافت آسیب رسانده و بر مغز فشار وارد می کند. تشنج، سردرد، حالت تهوع، تشنج، از دست دادن حس، استفراغ و ضعف در اندامها علائم معمولی هستند.
- سندرم تونل کارپال : عصب مدیان در مچ دست فشرده می شود و باعث علائم نوروپاتیک می شود.
- اسپوندیلوز گردن : التهاب و آرتروز اعصاب و عضلات گردن.
- نوروپاتی محیطی : آسیب به اعصاب محیطی واقع در خارج از مغز و نخاع.
- تومورهای نخاعی : تومورهای اولیه ستون فقرات، نادر و معمولاً خوش خیم هستند. بیشتر سرطان های نخاع، ثانویه هستند و از جای دیگری به ستون فقرات متاستاز می کنند.
بیشتر بخوانید : سیستم عصبی پیکری چیست؟
اختلالات عروقی سیستم عصبی
شایع ترین اختلالات عروقی سیستم عصبی عبارتند از:
- خونریزی اکسترادورال : پاره شدن رگ های خونی در اثر شکستگی جمجمه
- خونریزی زیر عنکبوتیه : خونریزی بین مغز و بافت های اطراف آن
- خونریزی ساب دورال و هماتوم : وارد آمدن فشار بر مغز در اثر خون انباشته شده – برای مثال ناشی از ترکیدن آنوریسم.
- سکته مغزی : کاهش شدید یا توقف خون رسانی به مغز باعث کمبود اکسیژن و تغذیه می شود. این می تواند باعث مرگ سلول های مغزی و در نتیجه ناتوانی قابل توجه و حتی مرگ شود.
- حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکته های کوچک : اختلال موقت خون رسانی به مغز.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.