علت کم شدن فشار ادرار + درمان
یکی از علت های کم شدن فشار جریان ادرار با افزایش سن، هم برای زنان و هم برای مردان طبیعی است، اما در میان مردان بیشتر اتفاق می افتد.
دلیل فشار کم جریان ادرار در مردان اغلب انسداد در جریان ادرار در اثر بزرگی پروستات می باشد. التهاب ناشی از عفونت در پروستات نیز می تواند باعث کند شدن جریان ادرار در مردان شود.
تنگی مجرای ادرار، انقباض ضعیف یا ضعف عضلانی دیواره مثانه از دلایل دیگر فشار کم ادرار در مردان است.
پروستات بزرگ شده شایع ترین علت کم شدن فشار ادرار در مردان بالای 45 سال است. پروستات بزرگ شده به مجرای ادرار که باید ادرار را عبور دهد، فشار آورده و آن را باریک می کند. در نتیجه، جریان ادرار ضعیف و اغلب نامنظم می شود یا حتی فرد برای دفع باید زور بزند.
کم شدن فشار ادرار باعث احساس تخلیه ناقص مثانه، نیاز فوری به دفع ادرار و تکرر ادرار در بسیاری از مردان می شود. علاوه بر این، بسیاری از این مردان معمولا مجبور به بیدار شدن از خواب برای ادار کردن هستند.
برای این مشکل دلایل دیگری نیز وجود دارد که در پزشکی به آن تردید ادراری می گویند. تردید ادراری می تواند منجر به احتباس ادرار که عارضه بالقوه خطرناکی است، شود.
علت فشار کم جریان ادرار چیست
هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا بزرگ شدن پروستات (BPH)، بزرگ شدن غیر سرطانی غده پروستات است. اکثر مردان با افزایش سن دچار مشکلات BPH خواهند شد. از آنجایی که غده پروستات در زیر مثانه قرار دارد، جریان ادرار در مجرای ادراری مسدود شده و دفع ادرار را مشکل می کند.
بزرگی پروستات باعث منقطع و متناوب شدن جریان ادرار، فشار کم جریان ادرار، شب ادراری، تکرر ادرار، بی اختیاری فوریتی و احساس تخلیه ناقص مثانه و ادرار زیاد می شود.
حدود 90 درصد مردان تا سن 85 سالگی به BPH مبتلا می شوند. علاوه بر این، طبق تخمین ها بیش از 14 میلیون مرد دچار این مشکل هستند و در سطح جهانی، 30 میلیون مرد علائم BPH را دارند.
علاوه بر هیپرپلازی پروستات، یکی دیگر از علت های شایع فشار کم جریان ادرار، عفونت پروستات یا مجاری ادراری است.
فشار کم ادرار نشانه احتمالی چه بیماری هایی است
جریان ضعیف ادرار هیچ گاه بی دلیل نیست و می تواند علامت برخی از بیماری ها یا پیامد ناشی از آنها باشد.
برخی از بیماری ها در ایجاد انسداد ادرار نقش داشته و مشکلاتی مانند بی اختیاری ادرار، نشت، مثانه بیش فعال و بی اختیاری استرسی را ایجاد می کنند.
فشار کم ادرار یک مشکل رایج در سیستم ادراری است. علاوه بر این، بزرگ شدن پروستات، جریان ضعیف ادرار یا تردید ادراری می تواند نشانه ای از عارضه های زیر باشد.
مشکلات غیر معمول
در مرحله اول، اشاره به مشکل مادرزادی در دریچه های مجرای خلفی ادرار مهم است. در این عارضه پسران با فلپ های بافت اضافی متولد می شوند و دریچه، جریان ادرار را مسدود می کند.
تنگی انتهای مجرای ادرار نیز جز این مشکلات غیر معمول است که در آن دهانه مجرای ادرار، به طور غیر طبیعی تنگ می شود.
در مواردی که تنگی شدید باشد، ماهیچه مثانه تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می گیرد. در نتیجه علائم ادراری مانند جریان ضعیف ادرار به وجود خواهد آمد.
بیشتر بخوانید : درمان فیزیکی و فیزیوتراپی بی اختیاری ادرار
در ادامه دیگر دلایل رایج تر جریان ضعیف ادرار را بررسی می کنیم.
پروستاتیت
تورم و التهاب غده پروستات است. علت پروستاتیت حاد باکتریایی اغلب سویه های رایج باکتری ها هستند.
عفونت با سرایت باکتری های موجود در ادرار به داخل پروستات شروع می شود، اما، علائم مختلف علاوه بر پروستات ممکن است در دستگاه ادراری تحتانی نیز بروز کند.
مشکل در ادرار کردن (تردید ادراری)، سوزش ادرار (درد یا سوزش هنگام ادرار کردن)، تکرر ادرار، به ویژه در شب، نیاز فوری به دفع ادرار، خون در ادرار، درد شکم، درد در پرینه (ناحیه بین کیسه بیضه و راست روده) و انزال دردناک از علائم پروستاتیت هستند.
برخی از مردان دچار احتباس ادرار می شوند. اگرچه احتباس حاد ادرار برای بسیاری نگران کننده نیست، اما احتباس ادراری مزمن را باید طبق دستورالعمل های پزشک مدیریت کرد.
عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)
علت عفونت های دستگاه ادراری معمولاً باکتری ها هستند، اما برخی موارد به دلیل قارچ ها و در موارد نادر، به دلیل ویروس ها رخ می دهند.
ضعف دهانه مثانه نیز می تواند عوارضی مانند UTI داشته باشد. موارد دچار شدن به جریان ضعیف ادرار در اثر عفونت دستگاه ادراری و سایر مشکلات دستگاه ادراری تحتانی، بین مردان و زنان یکسان است.
برای برخی از این افراد، تعداد موارد نیاز به دفع، بدون بیشتر شدن مقدار ادرار دفع شده، بیشتر می شود. یکی از علائم رایج UTI بی اختیاری ادرار است.
توجه داشته باشید که فشار کم ادرار به دلیل عفونت های مقاربتی (STIs) نیز رخ می دهد.
آسیب عصبی و اختلالات سیستم عصبی مثانه
برخی عارضه ها موجب آسیب اعصاب و اختلال در جریان ادرار می شوند. برای مثال، دیابت هدایت عصبی را مختل کرده و باعث آسیب های مختل کننده عملکرد مثانه می شود.
مقدار ادرار کمتر، مشکل در تخلیه مثانه، فشار کم ادرار، مشکل در شروع ادرار کردن و چکه کردن پس از دفع از نتایج اختلال در عملکرد مثانه می باشند.
سایر عارضه هایی که ممکن است باعث کم شدن فشار ادرار شوند، عبارتند از:
- اختلالات سیستم عصبی
- مولتیپل اسکلروزیس
- عفونت های مغزی یا نخاعی
- مشکلات پس از زایمان
- عارضه های ناشی از حوادث
- تنگی مجرای ادرار
در تنگی مجرای ادرار، وجود یک زخم، مجرای ادرار _لوله خارج کننده ادرار از بدن _را باریک می کند. بنابراین، تنگی باعث انسداد جریان ادرار از مثانه می شود.
این مشکل در صورت عدم رسیدگی، می تواند منجر به مشکلات مختلف دستگاه ادراری، از جمله عفونت یا التهاب شود.
علائم تنگی مجرای ادرار
علائم تنگی مجرای ادرار عبارتند از:
- کاهش جریان ادرار
- عفونت مجاری ادراری
- تخلیه ناقص مثانه
- افزایش نیاز به ادرار کردن
- درد، زور زدن، و/یا مشکل در ادرار کردن
- پخش شدن جریان ادرار
ایجاد بافت اسکار در مجرای ادرار دلایل زیادی دارد، از جمله:
- پرتو درمانی
- انجام یک روش درمانی یا تشخیصی پزشکی که در آن آندوسکوپ یا ابزار دیگری در مجرای ادرار قرار می گیرد.
- عفونت های مقاربتی
- استفاده طولانی مدت یا متناوب از کاتتر
- سرطان پروستات
- سرطان مجرای ادرار
- آسیب یا ضربه به بافت پروستات، مجرای ادرار یا کف لگن
- بزرگ شدن پروستات یا جراحی برای کاهش یا برداشتن غده بزرگ شده پروستات
جراحی مثانه
بیهوشی قبل از عمل جراحی می تواند با آسیب به برخی از اعصاب باعث مشکلات ادراری شود. علاوه بر این، عمل های جراحی بر روی مثانه، کلیه ها یا مجرای ادرار نیز می توانند در ایجاد تنگی مجرای ادراری و فشار کم ادرار نقش داشته باشند.
داروهای مناسب برای درمان کم شدن ادرار
برخی از داروها در ایجاد مشکلات ادراری نقش دارند از جمله:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای درمان سرماخوردگی
- داروهای ضد احتقان بینی
- داروهای ضد حساسیت
- آنتی کولینرژیک ها
اما، در صورت مصرف این دارو ها و کم شدن فشار ادرار، نباید مصرف دارو را قطع کرد. ابتدا باید با پزشک مشورت شود.
بیشتر بخوانید : عفونت مجاری ادراری و ممنوعیت مصرف الکل
انسداد خروجی مثانه
انسداد خروجی مثانه، مشکلی در مردان است. این انسداد، جریان ادرار را از مثانه کند یا متوقف می کند.
این عارضه میتواند باعث برگشت و انباشتگی ادرار در سیستم ادراری و ایجاد مشکلاتی مانند مشکل در دفع ادرار شود. انسداد گردن مثانه نیز می تواند منجر به فشار کم ادرار شود.
درمان کم شدن فشار ادرار
صحبت با پزشک اولین قدم در درمان فشار کم ادرار است. آنها پس از انجام چند آزمایش، مشکل را تشخیص می دهند.
موارد زیر برخی اقدامات خانگی مفید برای بهبود کاهش فشار جریان ادرار هستند:
1. برای فشار کم جریان ادرار به دنبال درمان پزشکی باشید
پروستاتیت_التهاب پروستات به دلیل عفونت_ یکی از علت های کم شدن فشار ادرار است. فرد مبتلا به پروستاتیت معمولاً درد در کشاله ران یا لگن و احتمالاً لرز یا تب دارد.
در صورت وجود این علائم برای انجام بررسی ها به پزشک مراجعه کنید. اگر پروستاتیت ناشی از عفونت باکتریایی باشد با آنتی بیوتیک درمان خواهد شد.
2. برای سوزش ادرار، تحت درمان قرار بگیرید
عفونت های دستگاه ادراری در زنان بسیار شایع تر از مردان است. UTI می تواند با ایجاد التهاب یا تورم باعث انسداد جریان ادرار شود.
عفونت های دستگاه ادراری با آنتی بیوتیک های تجویزی معالجه می شوند.
3. یبوست را درمان کنید
اگر یبوست دارید، مدفوع سفت شده می تواند به مجرای ادرار یا مثانه فشار وارد کرده و ادرار از بدن خارج نشود.
در صورت همراه بودن عدم توانایی در دفع ادرار و کم شدن فشار ادرار با یبوست، ابتدا یبوست را کاهش داده و برطرف شدن یا نشدن مشکل ادرار را بررسی کنید.
مصرف آب بیشتر، خوردن آلو خشک و خودداری از مصرف لبنیات برای کاهش یبوست مفید است. برای شل یا نرم کردن مدفوع یک ملین بدون نسخه مصرف کنید.
4. معاینه برای بررسی وجود بافت اسکار
اگر قبلاً در ناحیه زیر شکم عمل جراحی داشته اید، احتمال وجود بافت اسکار وجود دارد.
با پزشک خود در این باره صحبت کنید زیرا بافت اسکار را می توان با یک جراحی جزئی برداشت. با برداشتن بافت اسکار فضای بیشتری برای جریان ادرار ایجاد می شود.
5. توقف مصرف داروهای کاهش دهنده مقدار ادرار
آنتی هیستامین هایی مانند بنادریل و داروهای ضداحتقان مانند سودوافدرین موجود در بسیاری از داروهای سرماخوردگی را مصرف نکنید.
ترکیبات موجود در این داروها باعث سخت شدن ادرار کردن می شود.
6. مدیریت آب رسانی به بدن
فشار کم ادرار می تواند ناشی از کم آبی باشد. مردان باید روزانه حدود سیزده فنجان آب و سایر مایعات و زنان روزانه 9 فنجان مایعات بنوشند.
در صورت نشستن زیاد، ورزش کردن یا زندگی در آب و هوای گرم باید مایعات بیشتری نوشیده شود.
۷. یک دیورتیک مصرف کنید
اگر وجود یک بیماری قبلی بدن را مجبور به نگه داشتن آب اضافی کند، پزشک یک دیورتیک تجویز می کند.
این دارو ها میزان ادرار را افزایش می دهند. دیورتیک ها فقط باید در شرایط خاصی استفاده شوند، بنابراین قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.