آئورت صعودی چیست؟ مشکلات و اختلالات مرتبط با آن

آئورت صعودی

آئورت صعودی قسمت ابتدایی بزرگترین رگ خونی در بدن است. این قسمت از سرخرگ آئورت، خون سرشار از اکسیژن را از قلب به دیگر بخش های آئورت می برد. دو شریان کرونری اصلی (سرخرگ‌های تاجی) از آئورت صعودی منشعب می شوند.

آئورت صعودی وظیفه مهمی در ارسال خون سرشار از اکسیژن را از قلب به دیگر بخش های آئورت دارد، در نتیجه اگر اختلالی در وظیفه آن رخ دهد باعث مشکلات قلبی می شود. اگر به این بیماری مبتلا شده اید برای درمان آن به کلینیک یادمان تب در تهران مراجعه کنید.

آئورت صعودی چیست؟

آئورت صعودی اولین قسمت آئورت، بزرگترین رگ خونی بدن، است. این بخش از قلب بیرون می آید و خون را از طریق قوس آئورت پمپاژ کرده و به آئورت نزولی می رساند.

آئورت به عنوان “لوله” اصلی خون رسانی به کل بدن نقشی اساسی ایفا می کند. این بخش اولین قسمت این لوله است که از قلب خارج می شود.

وظیفه آئورت صعودی چیست؟

آئورت خون سرشار از اکسیژن را از بطن چپ (یکی از چهار حفره قلب) به سایر قسمت های بدن می برد. همچنین اولین قسمت نزدیک به قلب است. این قسمت دو شاخه کوچک دارد. این شاخه ها شریان های کرونری اصلی هستند که خون غنی از اکسیژن را به عضله قلب می رسانند.

آئورت لوله ای است که به کمک آن خون اکسیژن دار از قلب به سراسر بدن فرستاده می شود – از مغز تا دستگاه گوارش.

محل قرار گیری آئورت صعودی در کجاست؟ در بالای بطن چپ، در سمت چپ قلب قرار دارد و به سمت بالا و روی قلب می رود. محل قرار گیری آن در قفسه سینه درست در پشت استخوان جناق سینه (استرنوم) است.

ظاهر آئورت صعودی چگونه است؟

کل آئورت کمی شبیه عصا به نظر می رسد. این قسمت اولین و کوتاه ترین قسمت آئورت است که به سمت بالا کشیده شده، تا جایی که به قوس آئورت که دسته عصا است، تبدیل می شود.

از قسمت قوس، آئورت در قفسه سینه و شکم به سمت پایین کشیده می شود.

اندازه طبیعی آئورت صعودی چقدر است؟ اندازه آن حدود 5 تا 8 سانتی متر (یا نزدیک به 2 تا 3 اینچ) طول دارد. عرض آن حدود 3 تا 4 سانتی متر است. آئورت به تدریج با پایین رفتن از قفسه سینه باریک می شود.

آئورت صعودی از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

کل آئورت به دو قسمت تقسیم می شود: آئورت سینه ای (توراسیک) و آئورت شکمی.

آئورت صعودی، همراه با قوس آئورت و آئورت نزولی، آئورت سینه ای را تشکیل می دهند. این بخش درست بعد از بطن چپ قلب شروع می شود و دریچه آئورت در آن قرار دارد.

دریچه آئورت پرده ای است که با باز و بسته شدن آن خون از بطن چپ وارد آئورت می شود. آئورت صعودی درست قبل از سرخرگ بازویی-سری یا شریان براکیوسفالیک که اولین شاخه از قوس آئورت است تمام می شود.

این بخش دارای دو بخش است:

ریشه آئورت

ریشه اولین قسمت آئورت صعودی و نزدیکترین قسمت به دریچه آئورت است. این قسمت شامل سینوس ‌های آئورت می باشد که حفره‌های پیازی شکلی هستند که شریان‌ های کرونری راست و چپ از آن خارج می‌شوند.

محل اتصال سینوتوبولار (STJ) نیز در ریشه آئورت است، جایی که آئورت صعودی ظاهر نرمال لوله ای شکل خود را به خود می گیرد.

آئورت صعودی لوله ای

آئورت صعودی لوله ای

بخش دوم آئورت بعد از STJ شروع می شود و تا قوس آئورت امتداد می یابد. این قسمت از آئورت صعودی هیچ شاخه ای ندارد.

مانند دیگر قسمت های آئورت، آئورت صعودی نیز دارای سه لایه بافت است:

درون لایه: داخلی ترین لایه دیواره آئورت.

لایه میانی: لایه میانی دیواره آئورت حاوی فیبرهای الاستیک است. با گذشت زمان، احتمال سفت شدن این فیبر ها و در نتیجه آن ضعیف شدن دیواره وجود دارد.

بافت همبند پوششی: خارجی ترین لایه دیواره آئورت که شامل عروق ریز است.

بیشتر بخوانید : آزمایش نوار قلب و چگونگی انجام آن

انواع اختلالاتی آئورت صعودی

شایع ترین مشکلاتی که می تواند در آئورت صعودی ایجاد شود، عبارتند از:

آنوریسم آئورت

آنوریسم برآمدگی عروق خونی است که در نتیجه وجود نقطه ضعیفی در دیواره رگ ایجاد می شود. بیش از 50 درصد از تمام آنوریسم های آئورت سینه ای (TAA) در این بخش رخ می دهند.

آنوریسم می تواند در ریشه آئورت یا آئورت صعودی لوله ای (توبولار) ایجاد شود. آنوریسم های آئورت زندگی بیمار را به خطر می اندازند. در اثر آنوریسم ممکن است لایه های دیواره رگ های خونی پاره شود که به آن دیسکسیون آئورت می گویند.

احتمال پارگی کامل و خونریزی شدید داخلی نیز در اثر آن وجود دارد.

تنگی دریچه آئورت

اگر چه دریچه آئورت بخشی از آئورت صعودی نیست، اما به داخل دیواره آن متصل است. تنگی آئورت زمانی رخ می دهد که دریچه آئورت که ریشه آئورت و بطن چپ را به هم متصل می کند بیش از حد باریک شود. قلب باید برای رساندن خون به آئورت بیشتر کار کند. این وضعیت باعث بزرگ شدن عضله قلب خواهد شد.

نارسایی دریچه آئورت

نارسایی دریچه آئورت

اگر دریچه آئورت به طور کامل بسته نشود، خون به جای اینکه فقط به سمت جلو در آئورت جریان یابد، به سمت عقب و به داخل بطن چپ نشت می کند.

قلب باید بیش از حد طبیعی خون پمپاژ کند و این به مرور زمان باعث ضعیف شدن قلب خواهد شد. گشاد شدن آئورت صعودی می تواند دلیل نارسایی دریچه آن باشد.

بیشتر بخوانید : نارسایی قلبی

دریچه آئورت دو لتی (BAV)

برخی افراد به جای سه لت، با دو لت در دریچه آئورت متولد می شوند. این عارضه می تواند باعث ایجاد آنوریسم این بیماری شود. BAV اغلب منجر به تنگی آئورت، نارسایی آئورت یا هر دو می شود.

بیماری های بافت همبند: بیماری هایی مانند سندرم مارفان، سندرم لویز-دیتز و سندرم اهلرز-دانلوس از جمله اختلالات بافت همبند هستند.

اختلالات التهابی: این موارد شامل عارضه هایی مانند آرتریت سلول غول آسا و زخم های سوراخ کننده آترواسکلروتیک هستند.

چگونه می توان سلامت آئورت صعودی را حفظ کرد؟

راه های مختلفی برای بهبود سلامت قلب وجود دارد:

  • از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید که مقدار نمک، کلسترول و چربی های اشباع شده در آن کم است.
  • به طور منظم ورزش کنید.
  • سیگار و استفاده از محصولات تنباکو را ترک کنید.
  • مصرف الکل را کاهش دهید.
بهبود سلامت قلب

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر این بیماری یا هر مشکل قلبی دیگری برای شما تشخیص داده شده باشد، در صورت مشاهده علائم جدید یا بدتر شدن علائم موجود، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید، زیرا ممکن است نشانه ای از پارگی آنوریسم باشد:

  • سرگیجه یا غش
  • ضربان قلب سریع
  • درد شدید در قسمت بالای کمر یا قفسه سینه
  • تنگی نفس

آئورت صعودی اولین بخش از آئورت، بزرگترین رگ خونی بدن است. این بخش به قلب متصل شده و نقش اساسی در رساندن خون سرشار از اکسیژن از قلب به کل بدن ایفا می کند.

وجود هر گونه مشکل در آئورت صعودی، مانند پارگی آنوریسم، می تواند جان فرد را به خطر بیاندازد.

اگر سابقه خانوادگی مشکلات قلبی یا بالای 65 سال سن دارید، با پزشک خود در مورد کاهش خطر ابتلا به مشکلات این بیماری صحبت کنید.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️