آراکنوئیدیت چیست؟ علت، علائم و درمان

آراکنوئیدیت

عنکبوتیه یا آراکنوئید یکی از غشاهای پوشاننده اعصاب نخاع است. آراکنوئیدیت عارضه ای است که در آن این غشاء متورم شده و باعث درد می شود.

این عارضه می تواند ناشی از عفونت، آسیب یا فشردگی طولانی مدت نخاع باشد. هیچ درمانی برای آراکنوئید وجود ندارد.

آراکنوئیدیت چیست ؟ آراکنوئیدیت درد ناشی از التهاب عنکبوتیه، یکی از غشاهای پوشاننده و محافظت کننده از اعصاب نخاع است. سوزش شدید، درد “سوزناک” و مشکلات عصبی از مشخصه های این بیماری هستند.

التهاب عنکبوتیه می تواند منجر به تشکیل بافت اسکار و در نتیجه آن چسبیدن اعصاب ستون فقرات به یکدیگر و اختلال در عملکرد آنها شود.

عنکبوتیه یکی از غشاهای پوشاننده اعصاب نخاع است که اگر متورم شود باعث ایجاد عارضه آراکنوئیدیت می شود. این عارضه ناشی از عفونت، آسیب یا فشردگی طولانی مدت نخاع است. برای درمان آراکنوئیدیت به کلینیک یادمان تب در تهران مراجعه کنید.

علائم و دلایل آراکنوئیدیت

علت بروز آراکنوئیدیت چیست ؟ التهاب عنکبوتیه می تواند به دلیل تحریک در اثر عوامل زیر باشد:

  • آسیب مستقیم به ستون فقرات
  • مواد شیمیایی : رنگ مورد استفاده در میلوگرام (تست های تشخیصی که در آن رنگی به نام ماده حاجب مخصوص رادیوگرافی به ناحیه اطراف نخاع و اعصاب تزریق می شود) علت برخی از موارد آراکنوئید است.

اما دیگر از این ماده کنتراست زا در رادیوگرافی استفاده نمی شود. همچنین، نگرانی هایی در مورد احتمال ابتلا به آراکنوئیدیت در اثر نگهدارنده های موجود در داروی تزریقی استروئید اپیدورال وجود دارد.

  • عفونت ناشی از باکتری یا ویروس : عفونت هایی مانند مننژیت ویروسی و قارچی یا سل به ستون فقرات آسیب می زنند.
  • فشردگی طولانی مدت اعصاب نخاعی : بیماری دژنراتیو مزمن دیسک یا تنگی کانال نخاعی (تنگی ستون فقرات) از جمله دلایل این فشردگی هستند.
  • عوارض ناشی از جراحی ستون فقرات یا سایر روش های تهاجمی ستون فقرات : سوراخ های متعدد در ناحیه پایین کمر از جمله علل مشابه است.
علائم آراکنوئیدیت

علائم

علائم آراکنوئیدیت هیچ الگوی ثابتی ندارند، اما این بیماری در بسیاری از افراد، اعصاب پایین کمر و پاها را درگیر می کند و شایع ترین علامت آن درد است.

آراکنوئید می تواند علائم بسیاری از جمله موارد زیر را ایجاد کند:

  • گزگز، بی حسی یا ضعف در پاها
  • حسی شبیه خزیدن حشرات بر روی پوست یا چکیدن آب از پا
  • درد شدید تیرکشنده که می تواند شبیه احساس شوک الکتریکی باشد
  • گرفتگی عضلات، اسپاسم و انقباض غیرقابل کنترل
  • اختلال عملکرد مثانه، روده و/یا جنسی

در صورت پیشرفت بیماری، علائم ممکن است شدیدتر یا حتی دائمی شوند. بسیاری از افراد مبتلا به آراکنوئید به دلیل درد مداوم تا حد زیادی ناتوان شده و قادر به کارکردن نیستند.

آراکنوئیدیت چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص آراکنوئیدیت به علت عدم آگاهی از این بیماری دشوارتر شده است. تشخیص آراکنوئیدیت سخت است، اما آزمایشاتی مانند سی تی اسکن (توموگرافی محوری کامپیوتری) یا MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) به تشخیص کمک می کنند.

آزمایشی به نام الکترومیوگرافی (EMG) می تواند به منظور بررسی عملکرد عصب، شدت آسیب وارد شده به ریشه های عصبی را با استفاده از پالس های الکتریکی ارزیابی کند.

آزمایش میلوگرام با ماده کنتراست زای مخصوص رادیوگرافی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد و سی تی اسکن، دیگر جز عوامل دخیل در ایجاد آراکنوئیدیت یا بدتر شدن آن در نظر گرفته نمی شوند.

اگر احتمال بروز آراکنوئید به دلیل عفونت یا سایر فرآیندها در مایع نخاعی وجود داشته باشد، گاهی اوقات لازم است با ایجاد یک سوراخ در کمر، مایع نخاعی برای آزمایش برداشته ‌شود.

بیشتر بخوانید : اختلالات مغزی

مدیریت و درمان آراکنوئیدیت

مدیریت و درمان آراکنوئیدیت

آراکنوئیدیت چگونه درمان می شود ؟ هیچ درمانی برای آراکنوئیدیت وجود ندارد. گزینه های درمانی برای آراکنوئیدیت مشابه درمان سایر عارضه های مرتبط با درد مزمن هستند.

بیشتر درمان‌های آراکنوئیدیت بر تسکین درد و بهبود علائمی که فعالیت‌های روزانه را مختل می‌کنند، تمرکز دارند. متخصصان خدمات بهداشتی اغلب برنامه ای شامل کنترل درد، فیزیوتراپی، ورزش و روان درمانی را توصیه می کنند.

انتخاب جراحی برای آراکنوئیدیت بحث برانگیز است زیرا نتایج آن ضعیف و تاثیر آن در تسکین علائم تنها به صورت کوتاه مدت بوده است.

برای تعیین موثر بودن درمان‌ با تزریق استروئید و تحریک الکتریکی، مطالعات بالینی مورد نیاز است.

https://yadmanteb.com/%d9%86%d9%88%d8%b1%d9%88%d9%85%d8%a7%db%8c-%d8%a2%da%a9%d9%88%d8%b3%d8%aa%db%8c%da%a9-%d8%aa%d9%88%d9%85%d9%88%d8%b1-%d8%b9%d8%b5%d8%a8-%d8%b4%d9%86%d9%88%d8%a7%db%8c%db%8c/

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️