عمل و آزمایش برونکوسکوپی چیست؟
برونکوسکوپی
آزمایش برونکوسکوپی روشی کم تهاجمی جهت تشخیص مشکلات ریه و مجاری هواست. پزشکان از برونکوسکوپ برای معاینه نای و ریه ها استفاده می کنند. آنها همچنین با اتصال ابزارهای کوچک به انتهای برونکوسکوپ می توانند نمونه هایی از بافت را برای آزمایش بردارند.
برونکوسکوپی چیست؟
انجام این روش کم تهاجمی برای بررسی داخل راه های هوایی و ریه ها، معمولا با یک برونکوسکوپ انجام می شود که لوله ای انعطاف پذیر و نازک با قابلیت خم شدن است که انتهای آن یک دوربین سبک و کوچک متصل است.
در برخی موارد (مانند گیرکردن یک جسم بزرگ در راه هوایی شخص)، احتمالا به یک برونکوسکوپ با لوله سخت نیاز است.
پزشکان با بکارگیری روش برونکوسکوپی دلیل ایجاد مشکلات در ریه ها، حلق یا نای را پیدا می کنند. آنها از این روش برای نمونه برداری از بافت (بیوپسی) هم استفاده می کنند و یا با قراردادن یک استنت (یک لوله کوچک) در راه هوایی آن را باز نگه می دارند.
برونکوسکوپی یک عمل ایمن است که به پزشک کمک می کند تا علت مشکلات ریه و مجاری هوایی را تشخیص دهد. در برخی موارد، پزشکان از آزمایش برونکوسکوپی برای درمان بیماری های ریه و راههای هوایی هم استفاده می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کلینیک یادمان طب تماس بگیرید.
چه زمانی به آزمایش برونکوسکوپی نیاز است؟
یک پزشک ممکن است به دلایل مختلفی آزمایش برونکوسکوپی را تجویز کند. برخی از شایع ترین دلایل عبارتند از:
- تشخیص بیماری رینود یا سایر علل تنگی نفس
- بعد از عکسبرداری با اشعه ایکس یا سی تی اسکن که علائم احتمالی تومور (سرطان) و یا آسیب ریه در آن مشاهده شده است.
- معاینه و درمان انسداد در مجاری هوایی بیمار
- ارزیابی غدد لنفاوی (بخشی از سیستم ایمنی بدن که در نزدیکی ریه هاست)
- نمونه برداری از مخاط یا بافت
بیشتر بخوانید : سندرم بیماری رینود + علائم، تشخیص و درمان
چگونه باید برای برونکوسکوپی آماده شد؟
پزشک دستورالعمل های خاصی در مورد نحوه آماده سازی به شما می دهد.
برای انجام این آزمایش باید ناشتا باشید و از قبل برای مدت مشخصی غذا نخورید و مایعات ننوشید. شاید مجبور باشد مصرف برخی داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین را هم متوقف کنید.
قبل از شروع آزمایش یک آرام بخش تزریق شده یا بیهوشی انجام می شود. برنامه ریزی کنید که بعد از اتمام آزمایش برای بازگشت به خانه کسی را همراه داشته باشید.
در طول انجام برونکوسکوپی چه اتفاقی می افتد؟
کل عمل برونکوسکوپی معمولا از 30 دقیقه تا دو ساعت طول می کشد. این آزمایش به عنوان یک عمل سرپایی و غالبا در بیمارستان انجام می شود. در حین انجام برونکوسکوپی این مراحل را می گذرانید:
- روی یک تخت یا میز دراز کشیده و سرتان به بالا نگه داشته می شود.
- پزشک برای حفظ آرامش یک تزریق وریدی در بازو انجام می دهد و این برای کسانی است که صرفا به آرام بخش نیاز دارند. برخی افراد ترجیح می دهند حین انجام آزمایش خواب باشند.
معمولا برونکوسکوپی با لوله سخت و انعطاف پذیر به بیهوشی عمومی نیاز دارد. شما و پزشکتان تصمیم می گیرید که از کدام روش استفاده کنید.
- پزشک از یک اسپری برای بی حس کردن دهان یا بینی و گلو استفاده می کند.
- وقتی که این ناحیه بی حس شد و آرام بخش اثر کرد، پزشک لوله برونکوسکوپ را از بینی یا دهان به داخل لوله نای و به ریه ها می فرستد.
- بعد از عمل، پزشک به آرامی برونکوسکوپ را خارج می کند. متخصص شرایط بیماری را از مانتیور بررسی می کند تا زمانی که کاملا بیدار شوید.
بیشتر بخوانید : آنژیوگرافی در تهران
بعد از انجام برونکوسکوپی چه اتفاقی می افتد؟
برونکوسکوپی یک عمل سرپایی است و نیازی نیست شب در بیمارستان بستری شوید. بیماران معمولا چند ساعت بعد از عمل مرخص می شوند.
متخصص بعد از آزمایش وضعیت را کنترل می کند تا اطمینان یابد که تنفس و بلعیدن به خوبی انجام می شود. بی حسی گلو تا چند ساعت بعد از عمل از بین می رود و تا 24 ساعت بعد از عمل امکان دارد گلودرد، سرفه یا گرفتگی صدا داشته باشید. متخصص شما را از زمان اعلام جواب آزمایش و ملاقات بعدی مطلع می کند.
خطرات آزمایش برونکوسکوپی
برونکوسکوپی یک روش بسیار ایمن است اما خطرات جزئی وجود دارند:
- خونریزی
- عفونت
- کلاپس (روی هم افتادگی) ریه
چه زمان باید از نتایج برونکوسکوپی مطلع شد؟
از پزشک مرکز درمانی بپرسید که نتیجه آزمایش چه زمانی آماده است. اگر در طول عمل نمونه برداری کرده باشند، نتیجه بعد از چند روز حاضر است.
بیشتر بخوانید : آندوسکوپی و هر آنچه باید بدانید
چه زمان باید با پزشک تماس گرفته شود؟
هرگاه یکی از علائم زیر را داشتید با مرکز درمانی تماس بگیرید، چون می تواند نشانه یک عفونت یا کلاپس ریه یا مشکل دیگری باشد:
- درد قفسه سینه
- مشکل در تنفس
- تب مداوم
- سرفه مداوم یا سرفه خونی
- علائم پنومونی یا ذات الریه
توصیه ای از مرکز درمانی
این عمل سرپایی شامل وارد کردن یک لوله انعطاف پذیر از طریق دهان یا بینی به سمت پایین و داخل ریه هاست. اگر پزشک این عمل را به شما توصیه نماید، جزئیات بیشتری برای آماده سازی دریافت خواهید کرد.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.