انواع اختلال اضطرابی

انواع اختلال اضطرابی

اختلالات اضطرابی چیست

اضطراب یک پاسخ هموستاتیک طبیعی بدن (یعنی خود تنظیمی) به استرس برای ایجاد سازگاری فیزیولوژیکی است. اساساً، اصطلاح اختلال اضطرابی برای بقا به منظور اجتناب از انواع خطر، افزایش هوشیاری و آمادگی برای واکنش جنگ یا گریز می باشد.

اگرچه چنین رفتاری معمولاً در حیوانات نیز هنگام در خطر قرار گرفتن دیده می شود، اما در انسان ها حتی پیش بینی یک عامل استرس زا می تواند این واکنش را ایجاد کند.

اضطراب یک مشکل غیر عادی نیست و بخشی طبیعی از زندگی هر کس می باشد.

افراد ممکن است در مواجهه با عوامل استرس زا مانند مشکلات سلامتی، مالی، کاری، خانوادگی یا حتی رویدادهای مهم زندگی، احساس اضطراب یا نگرانی کنند.

به طور کلی، این اشکال گاه به گاه و موقتی اضطراب، اغلب خود به خود برطرف می شوند. اما در اختلالات اضطرابی فرد حتی در موقعیت های روزمره نیز به طور مکرر دچار نگرانی و ترس شدید، بیش از حد و مداوم می شود، به طوری که میزان اضطراب با خطر واقعی عامل استرس تناسب ندارد.

این نوع مشکل سلامت روان، به علت ممانعت از داشتن عملکرد مناسب و ایجاد رفتارهای ناسازگار، غیر معمول و اغلب غیرمنطقی و ایجاد ناراحتی برای شخص،کیفیت زندگی فرد را کاهش داده و عملکرد او را مختل می کند.

انواع اختلال اضطرابی

ده نوع مختلف اختلال اضطرابی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

1. اختلال اضطراب اجتماعی

افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ترس شدیدی از تعاملات اجتماعی با دیگران دارند. آنها معمولاً از فکر تحقیر اجتماعی می ترسند و نگران قضاوت دیگران هستند.

انواع اختلالات اضطرابی

2. آگورافوبیا

آگورافوبیا ترس از فضا است که در صورت بروز مشکل، فرار یا دریافت کمک برای فرد دشوار خواهد بود.

فرد مبتلا به آگورافوبیا از رفتن به موقعیت ها یا مکان های خاص اجتناب می کند. برای مثال، فرد مبتلا نتواند به مکان ‌های شلوغ یا وسایل نقلیه عمومی برود. برخی از این افراد در تمام عمر خود خانه نشین می شوند.

3. اختلال اضطراب فراگیر (GAD)

در اختلال اضطراب فراگیر (GAD) فرد دائما در مورد موارد روزمره نگرانی دارد. گاهی دلیل یا محرک اضطراب مشخص نیست.

این نوع اضطراب می تواند باعث تحریک پذیری، اختلالات خواب و تنش عضلانی شود.

4. اختلال وسواس اجباری (OCD)

OCD با ایجاد افکار ناراحت کننده یا مزاحم فرد را وادار به انجام رفتارهای تکراری می کند که باعث تسکین موقت می شوند. برای مثال، شستن دست ها بخاطر ترس از آلودگی.

اگر فردی آن رفتار اجباری را انجام ندهد، احساس اضطراب بیشتری خواهد داشت.

5. اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)

این نوع اختلال، پس از تجربه یک تروما ایجاد می شود. برای مثال، PTSD ممکن است پس از یک تصادف، حمله یا بلای طبیعی ایجاد شود. در برخی افراد علائم موقتی است اما تجربه دوباره PTSD در طولانی مدت وجود دارد.

بیشتر بخوانید : فوبیای سوراخ یا ترایپوفوبیا چیست

انواع اختلالات اضطرابی چیست

6. فوبیا

آگورافوبیا یکی از انواع فوبیا یا ترس است. با این حال بسیاری از فوبیاهای دیگر مانند ترس از عنکبوت، ارتفاع، تزریق، رعد و برق رایج و نسبتاً موارد خفیفی هستند.

برخی دیگر بیشتر از سایرین، زندگی شخصی فرد مبتلا را مختل می کنند.

7. اختلال پانیک

افراد مبتلا به اختلال پانیک از حملات پانیک بی تحمل می شوند. این نوع حملات پانیک گاهی اوقات علائم فیزیکی جدی مشابه حمله قلبی یا تروما ایجاد می کنند.

8. اضطراب جدایی

اضطراب جدایی در کودکان رایج است، اما در میان بزرگسالان نیز دیده می شود. افراد مبتلا به اضطراب جدایی، ترس شدیدی از جدایی از افراد نزدیک در زندگی خود دارند.

انواع اختلالات اضطراب

9. لالی انتخابی

افراد مبتلا به این اختلال نادر، با وجود داشتن توانایی، از صحبت کردن اجتناب می کنند. کسانی که برهنگی انتخابی دارند معمولاً بسیار خجالتی هستند. آنها از قضاوت اجتماعی می ترسند.

10. فوبیای خاص

در این نوع فوبیا فرد احساس ترس شدیدی از یک جسم یا موقعیت خاصی مانند ارتفاع یا پرواز دارد. ترس فراتر از حد نرمال و مفید برای ایجاد واکنش مناسب بوده و فرد را از قرار گرفتن در موقعیت های معمولی نیز باز می دارد.

برای اضطراب یا فوبیا هایی که با وجود اهمیت زیاد و مضر و ناراحت کننده بودن، با معیارهای دقیق هیچ اختلال اضطرابی دیگری مطابقت ندارند، اصطلاحاتی مانند اختلالات اضطرابی مرتبط با آن مورد خاص و اختلالات اضطرابی نامشخص استفاده می شود.

بیشتر بخوانید : داروهای ضد اضطراب و استرس و آنچه باید بدانید

علت انواع اختلال اضطرابی

علت دقیق اضطراب به طور کامل شناخته نشده است. تصور می‌ شود که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی در ابتلا به اختلال اضطراب نقش داشته باشند.

برخی از علت انواع اختلال اضطرابی عبارتند از:

شیمی مغز

اختلالات اضطرابی ممکن است با مدارهای معیوبی در مغز مرتبط باشند (به ویژه محور HPA که این سه ناحیه مغز را به هم متصل می کند: هیپوتالاموس، هیپوفیز و قشر آدرنال) که مسئول کنترل ترس و احساسات هستند.

علاوه بر این، تغییرات در سیگنال‌ رسانی انتقال ‌دهنده ‌های عصبی سروتونین، نوراپی نفرین و گابا، همگی نقش مهمی در ایجاد این اختلالات دارند.

چنین تفاوت‌ هایی در ساختار، مدارها و سیگنال ‌دهی مغز معمولاً در بین افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی دیده می ‌شود.

از این رو در موارد ابتلا به این اختلالات، معمولا ارتباط با یک علت بیولوژیکی مشاهده می شود.

انواع اختلال های اضطراب

ژنتیک

اختلالات اضطرابی ممکن است ارثی باشند. 25٪ از کسانی که مبتلا به اختلال اضطراب تشخیص داده شده اند، یک خویشاوند درجه یک با تشخیص مشابه دارند.

عوامل استرس زای محیطی

تجربه وقایع استرس زا در زندگی یا مشاهده آنها، مانند اعتیاد و مورد بی توجهی قرار گرفتن در دوران کودکی، مرگ یکی از عزیزان، یا خشونت، می تواند فرد را دچار یک اختلال اضطرابی کند.

ترک یا سوء مصرف دارو

برخی داروها علائم اضطراب را کاهش داده یا آنها را پنهان می کنند. بنابراین، این افراد ممکن است برای خود درمانی به مصرف الکل و مواد مخدر روی بیاورند.

بیماری ها

برخی از بیماری‌ های قلبی، ریوی و تیروئید علائمی مشابه علائم اختلالات اضطرابی را ایجاد یا علائم اختلال اضطرابی از قبل موجود را تشدید می کنند.

انواع اضطراب در روانشناسی

عوامل خطرزا برای ابتلا به انواع اختلال اضطرابی

عوامل خطرزا، فرد را بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلال اضطرابی قرار می دهند. عوامل خطرزا برای اختلالات اضطرابی عبارتند از:

  • سابقه یک اختلال سلامت روان : ابتلا به یک اختلال سلامت روان دیگر، مانند افسردگی، احتمال ابتلا به اختلال اضطرابی را افزایش می دهد. علاوه بر این، اختلالات اضطرابی می توانند ارثی باشند، بنابراین در صورت ابتلای یک خویشاوند خونی به اختلال اضطرابی، احتمال ابتلا به اختلال اضطرابی برای یک او افزایش می یابد.
  • مورد سوء استفاده قرار گرفتن یا ضربه های روحی در دوران کودکی : سوء استفاده یا بد رفتاری های عاطفی، فیزیکی و جنسی در دوران کودکی می توانتد باعث اختلالات اضطرابی شوتد که نشانه های آن گاهی در بزرگسالی ظاهر می شود.
  • تروما و حوادث ناخوشایند زندگی : تجربه یک رویداد آسیب زا یا نظاره گر بودن آن، احتمال ابتلا به اختلال استرس پس از سانحه را افزایش می دهد که از دلایل حملات پانیک است. همچنین، رویدادهای استرس زا یا منفی در زندگی، مانند مرگ یکی از عزیزان یا تجربه خشونت، خطر ابتلا به اختلال اضطراب را در فرد افزایش می دهند.
  • بیماری شدید یا مشکلات سلامتی مزمن : نگرانی دائمی در مورد وضعیت سلامتی خود یا یکی از عزیزان یا مراقبت از یک فرد بیمار، می تواند باعث ایجاد احساس اضطراب شده و فرد را ناتوان کند.
  • سوء مصرف مواد : مصرف الکل و داروهای غیرقانونی خطر ابتلا به اختلال اضطراب را افزایش می دهد. استفاده از الکل یا مواد، اغلب برای خود درمانی و پنهان کردن علائم اضطراب یا کاهش آنها انجام می شود.

در نهایت، اگر احتمال ابتلا به یک اختلال اضطرابی را می دهید، برای تشخیص و درمان استرس و اضطراب به یک متخصص خدمات درمانی مراجعه کنید تا درمان های مناسب را برای مدیریت مشکل به بهترین شکل ممکن، ارائه دهد.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️