بیوفیدبک برای درمان بی اختیاری ادرار

بیوفیدبک برای درمان بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادرار چیست

بی اختیاری ادرار (UI) از دست دادن غیر ارادی کنترل مثانه و نشت غیر ارادی ادرار است. شدت این بیماری شایع از نشت های جزئی گاه به گاه تا از دست دادن کامل کنترل مثانه متغیر می باشد.

از دست دادن کنترل می تواند هنگام سرفه، عطسه، خندیدن، بلند شدن از حالت نشسته یا حتی در مواقع نیاز فوری برای دفع ادرار رخ دهد.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، از آنچه از مطالعات مبتنی بر جمعیت بر می آید، شیوع بی اختیاری ادرار از 9.9٪ تا 36.1٪ متغیر بوده و در زنان مسن دو برابر بیشتر از مردان مسن است.

احتمال دچار شدن به آن در هر سنی وجود دارد، اما شیوع آن بیشتر در بین زنان بالای 50 سال است.

بی اختیاری ادرار ممکن است یک عارضه موقتی و ناشی از یک بیماری زمینه ای و شدت آن از نشت جزئی ادرار تا بی اختیاری شدید و مکرر متغیر باشد.

عوامل مختلفی از جمله ضعیف شدن عضلات کف لگن، فعالیت بیش از حد عضلات مثانه، آسیب عصبی، تغییرات هورمونی و برخی بیماری ها در بروز بی اختیاری ادرار موثر هستند.

افراد در هر سن و جنسیتی ممکن است دچار بی اختیاری شوند، ولی در میان افراد مسن و زنان، به ویژه پس از زایمان یا در دوران یائسگی، شیوع بیشتری دارد.

بیوفیدبک چیست

بیوفیدبک برای درمان بی اختیاری ادرار، تکنیکی برای کمک به تقویت عضلات اسفنکتر مجرای ادرار و مقعد و عضلات کف لگن جهت کنترل مثانه است.

با بیوفیدبک می توان یاد گرفت که از کدام ماهیچه ها، در چه زمانی باید استفاده و برای جلوگیری از نشت ادرار چقدر باید آنها را منقبض کرد.

بیوفیدبک بی اختیاری ادرار

بیوفیدبک چگونه کار می کند

انواع مختلفی از بیوفیدبک وجود دارد، در یکی از آنها یک پروب در واژن (برای زنان) یا مقعد (برای مردان) وارد می شود. فشار وارد شده بر روی پروب زمان انقباض عضلات برای جلوگیری از نشت را مشخص می کند که روی صفحه کامپیوتر نمایش داده می شود.

فیزیوتراپیست یا پرستار متخصص به بیمار می گوید که چگونه و چه زمانی باید عضلات خود را منقبض کند تا کنترل موثری بر مثانه خود داشته باشد.

ابتدا فرد با استفاده از صفحه نمایش به عنوان راهنما تمرین می کند و سپس باید بدون نگاه کردن به صفحه نمایش این کار را با تشخیص خود انجام دهد.

با گذشت زمان، فرد هماهنگی و کنترل بیشتری بر روی عضلات اسفنکتر و کف لگن خود بدست خواهد آورد. قدرت این ماهیچه ها نیز با تمرین دادن آنها در طول یک برنامه درمانی با بیوفیدبک بهبود می یابد.

شکل دیگر بیوفیدبک استفاده از اسکن سونوگرافی بلادرنگ است. با قرار گرفتن یک پروب روی پرینه تصویری از اندام های لگنی روی نمایشگر نمایش داده می شود.

با منقبض کردن عضلات کف لگن خود، می توان آنچه در اطراف مثانه و روده اتفاقی می افتد را حس کرد.

فیزیوتراپیست یا یک پرستار متخصص می‌تواند نحوه تصحیح فشردن ماهیچه‌ها را هنگام مشاهده آنها در صفحه نمایش، پیدا کند. متاسفانه این نوع بیوفیدبک در حال حاضر فقط در مراکز تخصصی ارائه می شود.

بیشتر بخوانید : درمان فیزیکی و فیزیوتراپی بی اختیاری ادرار

درمان قطعی بی اختیاری ادرار با بیوفیدبک

بیوفیدبک برای درمان بی اختیاری ادرار

تاثیر بیوفیدبک برای درمان بی اختیاری ادرار در مطالعات تحقیقاتی متعددی ثابت شده است. می توان از آن برای کمک به زنان در یادگیری کنترل و تقویت عضلات کف لگن استفاده کرد. عضلات کف لگن (PFM) نقش مهمی در کنترل مثانه دارند.

به یاد داشته باشید که انجام صحیح تمرینات کگل، برای جلوگیری از کشش سایر عضلات و اطمینان از به کار گیری موثر عضلات کف لگن، بسیار مهم است.

اگر در مورد نحوه صحیح انجام تمرینات کگل مطمئن نیستید، برای دریافت راهنمایی و دستورالعمل های شخصی، با یک متخصص خدمات درمانی یا فیزیوتراپیست کف لگن مشورت کنید.

علاوه بر این، با تکنیک ‌های بیوفیدبک مخصوص کف لگن می ‌توان مطمئن شد که در طول تمرینات کف لگن روی عضلات درستی کار می شود و اثربخشی تمرینات در مدیریت بی ‌اختیاری ادرار افزایش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید : تست و تشخیص بی اختیاری ادرار در زنان

درمان بی اختیاری ادرار با بیوفیدبک

گروه های عضلانی موثر در بی اختیاری ادرار

برای مقابله با بی ‌اختیاری ادرار، بسته به نوع و دلایل زمینه ‌ای بیماری می توان علاوه بر عضلات کف لگن، بر روی چندین گروه عضلانی دیگر نیز کار کرد. موارد زیر برخی از ماهیچه ها و گروه های عضلانی هستند که ممکن است در درمان بی اختیاری ادرار نقش داشته باشند:

  • عضلات عرضی شکم : تقویت عضلات عرضی شکم، که عمیق ترین لایه عضلات شکم هستند، به حمایت بیشتر از اندام های لگن کمک کرده و فشار بر مثانه را کاهش می دهد. تقویت این عضلات به ویژه برای بی اختیاری استرسی مفید است.
  • عضلات مایل شکم : عضلات مایل، چه داخلی و چه خارجی، به ثبات تنه کمک کرده و از ناحیه لگن حمایت می کنند. ورزش هایی که روی این عضلات کار می کنند برای مدیریت بی اختیاری استرسی مفید هستند.
  • عضلات گلوتئال : عضلات گلوتئال (باسن) در ثبات و وضعیت قرارگیری لگن نقش دارند. تقویت این عضلات به حفظ تراز مناسب لگن و به سلامت کلی لگن کمک می کند.
  • عضلات ران (چهارسر ران و همسترینگ) : عضلات ران در مواردی چون بلند شدن از حالت نشسته و حفظ تعادل استفاده می شوند. تقویت آنها خطر زمین خوردن و بی اختیاری استرسی را کاهش دهد.
  • ماهیچه‌های راست‌کننده ستون مهره‌ ها یا عضلات ارکتور اسپاینا : تقویت عضلات کمر به حمایت از ستون فقرات و حفظ پوسچر مناسب و به طور غیرمستقیم به سلامت لگن کمک می کند.
  • دیافراگم : دیافراگم، عضله اصلی مورد استفاده در تنفس، از طریق عضلات تنه به کف لگن متصل می شود. یادگیری به کار گرفتن و هماهنگ کردن دیافراگم با کف لگن می تواند به ثبات کلی هسته مرکزی و کنترل ادرار کمک کند.
  • کشنده ها و ابدکتورهای لگن : ماهیچه هایی که مسئول حرکت دادن ران ها به سمت وسط بدن یا دور کردن آناز میانه بدن هستند، در ایجاد ثبات و تعادل لگن نقش دارند.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️