تشخیص اوتیسم با نوار مغز

تشخیص اوتیسم با نوار مغز

احتمالا از شنیدن اینکه می توان اختلال اوتیسم را در نوزادان به کمک نوار مغز تشخیص داد، خوشحال می شوید. شناسایی و تشخیص زودهنگام اوتیسم یکی از اهداف اصلی تحقیقات بر روی بیماری بوده است.

طبق تعریف اوتیسم، افراد مبتلا به این بیماری در تعاملات اجتماعی و ارتباطات با مشکل مواجه می شوند. اما سال ها طول می کشد که این مهارت‌ها حتی در کودکان در حال رشد (حتی، غیر اوتیستیک) ایجاد شود.

از آنجا که تغییرات طبیعی زیادی در رفتار و خلق و خوی نوزادان وجود دارد، تشخیص علائم اولیه اوتیسم بسیار دشوار است. برای انجام تست نوار مغز جهت تشخیص اختلال اوتیسم می توانید به کلینیک یادمان طب در تهران مراجعه کنید.

آیا نوار مغز می تواند اوتیسم را شناسایی کند؟

به گزارش روزنامه دیلی اکسپرس: “تشخیص اوتیسم با یک نوار مغزی 15 دقیقه ای امکان پذیر است.” این خبر بر اساس مطالعه ای منتشر شد که به بررسی امکان استفاده از تفاوت های آناتومیک مغز برای شناسایی افراد مبتلا به اوتیسم پرداخت. این مطالعه نشان داد که دقت اسکن مغز و الگوریتم کامپیوتری با پنج معیار مختلف برای شکل و ساختار مغز، در شناسایی اختلال طیف اوتیسم (ASD) در بزرگسالان، تا 85 درصد است.

به گفته محققان، از این اندازه‌گیری‌ها می‌توان به عنوان یک نشانگر زیستی برای اختلالات طیف اوتیسم استفاده کرد.

این مطالعه کوچک و مقدماتی کمک ارزشمندی به یافتن روشی بهتر برای تشخیص اوتیسم کرده است، بیماری که تشخیص آن به دلیل گستردگی دلایل، انواع و علائم آن دشوار می باشد. با این حال، در حال حاضر نمی توان درباره امکان جایگزین شدن روش‌های تشخیصی فعلی با این تکنیک یا حتی استفاده از آن در آینده نزدیک نظری داد.

در شرایط فعلی، به منظور تایید کافی بودن دقت این اسکن ها برای استفاده گسترده، باید اسکن‌های مغزی تعداد بیشتری از افراد مبتلا به ASD با افراد سالم مقایسه شود و به مطالعات بسیار وسیع تری نیاز است.

آیا نوار مغز می تواند اوتیسم را شناسایی کند

تشخیص اوتیسم با نوار مغز

استفاده از نوار مغز، برای تشخیص اولیه و دقیق اختلالات طیف اوتیسم در آینده، نه تنها ممکن، بلکه محتمل است.

اما وجود یک آزمایش سریع و دقیق که بتواند بدون دردسر اوتیسم را تشخیص دهد، یک آزمایش خون یا اسکن مغزی سریع، که نیاز پزشکان به بررسی دقیق روند رشد کودک و مشاهده و رمزگشایی سرنخ های رفتاری را از بین ببرد، هنوز یک رویاست.

تشخیص اختلالات طیف اوتیسم اغلب یک فرآیند طولانی می باشد و برای تشخیص دقیق، به یک تیم چند تخصصی نیاز خواهد بود.

تحقیقات زیادی در مورد استفاده از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) به عنوان یک روش تکمیلی برای روش های استاندارد طلایی فعلی تشخیص اوتیسم در حال انجام است.

تغییرات اولیه مغز و اختلال طیف اوتیسم

تشخیص اختلال طیف اوتیسم (ASD) از برخی جنبه ها برای متخصصان چالش برانگیز هستند.

از آنجایی که هیچ آزمایش فیزیکی خاصی برای تشخیص این بیماری پیچیده عصبی- رشدی وجود ندارد، پزشکان از بررسی رفتار، شرح حال و گزارش های تکمیل شده توسط والدین برای تشخیص اختلال طیف اوتیسم استفاده می کنند.

طبق تحقیقات در آینده احتمال امکان استفاده از نواز مغز برای تشخیص اوتیسم، حتی قبل از بروز علائم رفتاری، وجود خواهد داشت.

یک مطالعه تصویربرداری عصبی طولانی مدت که در آن اطلاعات مرتبط با کودکان پرخطر و کم خطر آنالیز شد، به دنبال یافتن ارتباط احتمالی بین تشخیص اوتیسم در دو سالگی و بروز علائم در اوایل دوره پس از زایمان بود.

در برخی از کودکانی که ابتلا به اوتیسم برای آنها بعداً تشخیص داده شد، تغییرات مغزی آشکاری وجود داشت. افزایش سطح مغز و رشد بیش از حد آن برخی از تغییرات مغزی بود که مشاهده شد. برای مثال:

  • کشیده شدن بیش از حد سطح قشر مغز در سنین 6 تا 12 ماهگی
  • چنین انبساطی، در نوزادانی که در 24 ماهگی مبتلا به اوتیسم تشخیص داده شدند، قبل از رشد حجم مغز و بین 12 تا 24 ماهگی مشاهده شده است.
  • دلایلی برای ارتباط بین رشد حجم مغز و شدت و بروز اختلالات اجتماعی اوتیسم یافت شده است.

بیشتر بخوانید : چه موقع نوار مغز بگیریم؟

تشخیص امواج مغزی در اوتیسم

ظاهر مغز اوتیستیک از چه نظر متفاوت است؟

رشد بیشتر مغز در کودکان و بزرگسالان مبتلا به ASD، تنها تفاوت مغز افراد اوتیستیک با مغز افراد سالم نیست.

تحقیقات، به ‌ویژه بررسی آزمایشات تصویربرداری از مغز با استفاده از اسکن‌های ام‌آر‌آی، جزئیات بیشتری را در مورد تفاوت های مغز اوتیستیک مشخص کرده است.

هنگام صحبت از اوتیسم، اغلب مغزی با سیم کشی متفاوت تصور می شود. تعداد مطالعاتی که وجود تفاوت های واقعی در مغز افراد مبتلا به اوتیسم را تایید می کنند، در حال افزایش است.

محققان با استفاده از MRI، ناهنجاری های ساختاری در مغز افراد مبتلا به یکی از شایع ترین علل ژنتیکی اوتیسم را شناسایی کردند. با وجود پیچیده بودن دلایل علمی برخی از این تفاوت های مغزی، ظاهرا علت مربوط به ناهنجاری هایی است که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در کروموزوم شانزدهم، به نام 16p11.2 دارند.

عدم وجود یا تکرار یک قطعه از این کروموزوم ممکن است یکی از شایع ترین علل ژنتیکی اوتیسم باشد.

این مطالعه تفاوت‌های مغزی جالبی را در حامل‌های قطعه کروموزوم حذف و تکرار شده در مقایسه با افراد غیر حامل نشان داد:

  • در مقایسه با گروه های غیر حامل و کنترل، مجموعه فیبری متصل کننده نیمکره چپ و راست مغز، در موارد عدم وجود یک قطعه از کروموزوم، شکل متفاوت و ضخیم تر و در حامل های تکراری نازک تر بود.
  • رشد بیش از حد مغز در موارد عدم وجود یک قطعه از کروموزوم آشکار بود.
  • از سوی دیگر، حامل های تکرار یک قطعه از کروموزوم، ویژگی های عدم رشد مغزی را نشان دادند

در یک مطالعه مطابقت تفاوت های ساختاری قابل مشاهده در اسکن مغز، با نقایص رفتاری و شناختی فرد مبتلا به اوتیسم نشان داده شد.

این نتایج ممکن است روش های تشخیص اوتیسم را در آینده تغییر دهد. اگر ناهنجاری‌های ساختاری مغز با استفاده از اسکن مغز به راحتی قابل شناسایی باشد، اوتیسم را می‌توان زودتر و با دقت بیشتری شناسایی کرد.

آیا انجام نوار مغز برای تشخیص اوتیسم ضروری است

آیا انجام اسکن مغز ضروری است؟

از آنجا که بسیاری از اختلالات عصبی-رشدی با ارزیابی رفتار بیمار، صحبت کردن و بررسی علائم و سوابق سلامتی او تشخیص داده می شوند، بسیاری از افراد نمی دانند که برای تشخیص اوتیسم ممکن است به اسکن مغز نیاز باشد.

علاوه بر این، با توجه به تفاوت‌های پردازش حسی در اکثر کودکان مبتلا به اوتیسم، برای بسیاری از والدین کاربرد فناوری هایی مانند اسکن MRI در تشخیص اوتیسم تعجب آور است.

بیشتر بخوانید : تفاوت ام آر آی با نوار مغز در چیست

تشخیص اوتیسم در بزرگسالان با نوار مغز

دانشمندان انستیتو روانپزشکی (IoP) در کینگز کالج لندن یک روش پیشگامانه و جدید را برای تشخیص اوتیسم در بزرگسالان ابداع کردند.

آنها توانستند با این روش برای اولین بار، با یک اسکن سریع مغز که فقط 15 دقیقه طول می کشد، بزرگسالان مبتلا به اوتیسم را با دقت بیش از 90 درصد شناسایی کنند.

در آینده می توان این روش را برای غربالگری اختلالات طیف اوتیسم در کودکان استفاده کرد.

این تیم با یک اسکنر MRI از ماده خاکستری مغز عکس گرفتند. سپس با یک تکنیک تصویربرداری دیگر این اسکن‌ها را به صورت تصاویر سه‌بعدی بازسازی کردند؛ به طوری که ساختار، شکل و ضخامت آن قابل ارزیابی باشد – همه معیارهای پیچیده‌ای که ریشه اختلال طیف اوتیسم (ASD) را آشکار می‌کنند.

با مطالعه ساختار پیچیده و ظریف ماده خاکستری مغز، دانشمندان می توانند به جای بررسی ویژگی های شخصیتی، از نشانگرهای بیولوژیکی برای تعیین ابتلای یک فرد به ASD، استفاده کنند.

اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک بیماری مادام العمر و ناتوان کننده است که دلیل آن ناهنجاری در رشد مغز می باشد. حدود یک درصد از جمعیت بریتانیا (نیم میلیون نفر) که بیشتر آنها مرد هستند به این بیماری دچاراند (نسبت 4 به 1 : مرد به زن).

تا به حال، تشخیص این بیماری عمدتاً با اتکا به گفته های دوستان یا اقوام نزدیک بیمار انجام می شد- یک فرآیند طولانی که به قابل اطمینان بودن این گفته ها بستگی و به یک تیم تخصصی برای تفسیر این اطلاعات نیاز داشت.

این ابزار سریع و دقیق برای تشخیص ASD بسیار ارزشمند است. اسکن مغز نیاز به فرآیند تشخیصی وقت گیر، پرهزینه و شاید استرس زا را که بیماران اوتیسم و خانواده های آنها باید تحمل کنند، کاهش می دهد. ما اکنون مشتاقانه منتظر نتیجه آزمایش ها برای تعیین موثر بودن روش های ما در مورد کودکان هستیم.

ساده شدن تشخیص، این امکان را به بیماران می دهد که سریعتر گام های بعدی را برای دریافت کمک و بهبود کیفیت زندگی خود بردارند. افراد مبتلا به اوتیسم از جنبه های مختلفی آسیب می بینند.

برخی می توانند زندگی نسبتاً مستقلی داشته باشند اما برخی دیگر به حمایت متخصص نیاز دارند یا مشکل شان آنقدر شدید است که نمی توانند احساسات و ناامیدی خود را به هیچ طریقی بیان کنند.

واضح است که به دلیل تبعات احساسی تجویز نوار مغز برای افرادی که ممکن است خود را مبتلا به اوتیسم ندانند، باید این کار را با دقت و حساسیت انجام داد، زیرا این تکنیک بخشی از روند تشخیص خواهد شد.

در کنار هم قرار دادن دانش به دست آمده از علوم اعصاب در آزمایشگاه و آزمایشات دقیق بالینی و عصب روانشناختی در کلینیک، کلید موفقیت این ابزار تشخیصی جدید بوده است.

در واقع، این روش تحقیق یک موضوع حیاتی در استراتژی های تحقیقاتی ماست. ما می دانیم که چنین سرمایه گذاری هایی می تواند کیفیت زندگی بیماران و خانواده های آنها را به طور چشمگیری ارتقا دهد.

شناخت هر چه بیشتر دلایل بیولوژیکی اوتیسم، به ما در یافتن راه‌های جدید درمان افراد مبتلا در آینده کمک می کند.

در این تحقیق 20 بزرگسال سالم، 20 بزرگسال مبتلا به ASD و 19 بزرگسال مبتلا به ADHD مورد مطالعه قرار گرفتند.

همه شرکت کنندگان مرد و بین 20 تا 68 سال بودند. دانشمندان پس از اولین تشخیص با روش های سنتی (تست IQ، مصاحبه روانپزشکی، معاینه فیزیکی و آزمایش خون)، برای مقایسه، از روش جدید اسکن مغز استفاده کردند.

اسکن مغز در شناسایی افراد مبتلا به اوتیسم بسیار موثر بود و بنابراین می تواند در آینده همراه با بررسی علائم بیولوژیکی یک ابزار تشخیصی سریع برای تشخیص اوتیسم باشد.

تشخیص اوتیسم در بزرگسالان با نوار مغز

تا زمان رسیدن به این ابزار تشخیصی

امکان استفاده از تکنولوژی پیشرفته ای مانند اسکن MRI برای هر فرد اوتیسمی در آینده، به این معنی است که دانشمندان نه تنها درک بهتری از این بیماری خواهند داشت، بلکه در تشخیص و درمان آن نیز توانا تر خواهد بود.

با این حال، در حال حاضر، اسکن MRI یک ابزار تشخیصی برای اوتیسم نیست و عمدتا به عنوان یک ابزار تحقیقاتی استفاده می شود. البته شاید به زودی این امکان حاصل شود، به‌ویژه حالا که نتایج مطالعات امید بخش بوده و دقت تشخیص با ترکیب داده‌های MRI ساختاری و MRI کارکردی در حالت استراحت، بیش از 80٪ نشان داده شده است.

در حال حاضر، استاندارد طلایی تشخیص، همان برنامه مشاهده تشخیصی اوتیسم (ADOS) است. بنابراین، حالا والدین هنوز منتظر ابزارهای تشخیصی و درمانی سریع تر و دقیق ‌تری برای کودکان مبتلا به اوتیسم هستند، باید به این فکر بود که چه کاری می‌توان برای آنها در دوره اغلب آسیب‌ زای تحقیق برای تأیید تشخیص یک اختلال عصبی-رشدی، انجام داد؟

حتی در صورت دستیابی به روش‌های تشخیص و درمان اوتیسم با استفاده از فناوری پیشرفته، امیدواریم این ابزارهای تشخیصی و مداخله‌ای بهتر، باعث حذف عواطف در ارتباط بین پزشک و بیمار نشود.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️