دیابت و تاثیر آن بر آسیب های عصبی در افراد مبتلا

چه زمانی دیابت منجر به آسیب عصبی می شود

نوروپاتی دیابتی یکی از شایع ترین عوارض جانبی بیماری دیابت است. آسیب عصبی ناشی از قند خون کنترل نشده از عوارض جدی دیابت است. شما باید به دنبال راهکارهایی برای محافظت از خود باشید.

حدود 70 درصد از افراد مبتلا به دیابت دچار نوعی نوروپاتی می شوند. علاوه براین، با بالاتر رفتن سن و طولانی تر بودن مدت ابتلا به دیابت، خطر ابتلا به نوروپاتی افزایش می یابد و بیشترین نرخ ابتلا به نوروپاتی مربوط به افرادی است که حداقل 25 سال دیابت داشته اند.

سوزن سوزن شدن، بی حسی، درد در بازوها، پاها، دست ها یا پاها همه علائم رایج نوروپاتی دیابتی یا آسیب عصبی هستند. برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه، تشخیص و درمان دیابت به کلینیک یادمان طب در تهران مراجعه کنید.

آشنایی با نوروپاتی دیابتی

اگرچه سوزن سوزن شدن، بی حسی یا درد در اندام ها از علائم شایع نوروپاتی هستند، اما برخی افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. آسیب عصبی می تواند در اندام های داخلی مانند قلب یا دستگاه گوارش نیز رخ دهد.

نوروپاتی ناشی از دیابت بر قدرت عضلانی، حس قسمت های مختلف بدن و حتی عملکرد جنسی تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی معمولاً در کنترل سطح گلوکز خون، فشار خون، کلسترول و وزن بدن خود مشکل دارند.

اگرچه محققان علت دقیق این عارضه را کشف نکرده‌اند، اما می‌دانند که نوروپاتی ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:

  • مصرف الکل و سیگار کشیدن
  • استعداد ژنتیکی
  • آسیب هایی مانند سندرم تونل کارپال
  • التهاب اعصاب به دلیل بیماری های خودایمنی
  • مشکلات عصبی وعروقی که به رگ های خونی مسئول رساندن مواد مغذی و اکسیژن به اعصاب آسیب می زنند.

انواع نوروپاتی دیابتی

موارد زیر برخی از انواع خاص نوروپاتی هستند که در افراد مبتلا به دیابت رخ می دهند:

  • نوروپاتی اتونومیک : با ایجاد اختلال در عملکرد سیستم گوارشی باعث اسهال یا یبوست و همچنین اختلال در عملکرد مثانه می شود. این نوع نوروپاتی همچنین بر نحوه تعریق و حتی پاسخ جنسی تأثیر می گذارد – مردان ممکن است دچار اختلال نعوظ و زنان ممکن است دچار خشکی واژن شوند. این نوروپاتی همچنین علائم هیپوگلیسمی (گلوکز خون پایین) را پنهان می کند.
  • نوروپاتی کانونی : می تواند به هر عصبی در بدن حمله کند و اغلب باعث ضعف ناگهانی می شود.
  • نوروپاتی محیطی : شایع ترین عارضه دیابت است که می تواند باعث بی حسی یا درد در پاها، ساق ها و ران ها، انگشتان پا، بازوها و دست ها شود.
  • نوروپاتی پروگزیمال : باعث ضعف در پاها و درد در لگن، باسن و ران می شود.

از آنجایی که نوروپاتی دیابتی می تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند، هیچ آزمایش تشخیصی مخصوصی برای این بیماری وجود ندارد.

پزشک برای تشخیص این عارضه تا حد زیادی به معاینه فیزیکی کامل و شرح علائم بیمار تکیه می کند. در برخی موارد، برای کمک به تشخیص، از ابزارهایی مانند مطالعات هدایت عصبی، تست تغییرات ضربان قلب و سونوگرافی استفاده می شود.

بیشتر بخوانید : تمرینات نوروپاتی محیطی

تاثیر نوروپاتی دیابتی بر پاها

نوروپاتی محیطی اغلب در پاها رخ می دهد. اگر شروع به از دست دادن حس در پاهای خود کردید، احتمال آسیب رساندن به خود، راه رفتن غیرعادی و ایجاد زخم هایی که بهبود نمی یابند بیشتر خواهد شد.

این زخم ها اغلب آنقدر عفونی می شوند که گاهی نیاز به قطع پا یا ساق پا خواهد بود. به همین دلیل افراد مبتلا به دیابت حتما باید مراقب پاهای خود باشند.

علائم و علل نوروپاتی دیابتی

درمان نوروپاتی دیابتی

از آنجایی که هر نوروپاتی متفاوت است، درمان ها نیز بسیار متفاوت هستند و برای پیدا کردن بهترین راه حل برای وضعیت خاص خود باید با پزشک خود مشورت کنید.

با این حال، در صورت کنترل نبود سطح قند خون، درمان هر نوع نوروپاتی با کنترل سطح گلوکز خون شروع می شود.

در اینجا به چند گزینه درمانی احتمالی، اشاره می کنیم:

  • برای درمان درد عصبی دیابت می توان از داروهای مختلف از جمله برخی داروهای ضد افسردگی استفاده کرد.
  • در مورد مشکلات معده، پزشک ممکن است تغییر در رژیم غذایی را پیشنهاد دهد. در صورت موثر نبودن، می توان از داروها برای کمک به کنترل فرآیندهای گوارشی استفاده کرد.
  • در صورت وجود مشکلات مثانه، احتمالا به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید تا عفونت ایجاد شده از بین برود. درمان بی اختیاری با یادآوری دفع ادرار در فواصل منظم شروع می شود، زیرا ممکن است متوجه پر شدن مثانه خود نشوید.
  • داروهایی برای مردان مبتلا به اختلال نعوظ در دسترس است و گزینه های مکانیکی مانند دستگاه های وکیوم به حفظ نعوظ کمک می کنند. زنانی که دچار خشکی واژن هستند می توانند روان کننده ها را امتحان کنند.
  • نوروپاتی که باعث سرگیجه و ضعف می شود، معمولاً مربوط به فشار خون یا گردش خون است. بهتر است سر تخت خود را بالا بیاورید و به آرامی بنشینید یا بایستید. احتمالا برای فشار خون بالا دارو تجویز شود. برای برخی افراد ممکن است افزایش نمک در رژیم غذایی توصیه شود.

اگرچه اکثر افراد مبتلا به دیابت دچار نوروپاتی دیابتی می شوند، اما همچنان می توانید برای پیشگیری از آن تلاش کنید؛ عمدتاً با نگه داشتن سطح قند خون در محدوده مناسب. کنترل قند خون به محافظت از اعصاب در برابر آسیب کمک می کند.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️