دیورتیکول مثانه چیست؟ درمان ، علائم و تشخیص

دیورتیکول مثانه

دیورتیکول مثانه بیرون زدگی در دیواره مثانه است که فرد ممکن است با آن متولد شده باشد (مادرزادی) یا بعداً (اکتسابی) ایجاد شود. در دیورتیکول مادرزادی مثانه بخشی از پوشش مثانه از قسمت ضعیفی در دیواره آن بیرون می زند.

دیورتیکول مادرزادی اغلب زمانی که فرد هنوز کودک است تشخیص داده می شود و در بیشتر موارد تنها یک کیسه وجود دارد. آنها اغلب نیازی به درمان ندارند.

بیرون زدگی مثانه یکی از عارضه هایی است که فرد به صورت مادرزادی یا بعدها به آن دچار می شود. این بیماری اغلب با عفونت های دستگاه ادراری، سنگ مثانه و… همراه است. برای تشخیص و درمان دیورتیکول مثانه یا بیرون زدگی در دیواره مثانه به کلینیک یادمان‌تب در تهران مراجعه کنید.

شکل یک مثانه با دو دیورتیکول

دیورتیکول های اکتسابی مثانه (بیش از یک دیورتیکول) اغلب به دلیل انسداد در خروجی مثانه (برای مثال در اثر تورم پروستات یا بافت های جای زخم در مجرای ادرار)، خوب کار نکردن مثانه به دلیل آسیب عصبی یا در موارد نادر در اثر جراحی انجام شده بر روی مثانه در گذشته ایجاد می شوند.

در دیورتیکول های اکتسابی، اغلب کیسه های زیادی تشکیل می شوند. این مشکل اغلب در میان مردان مسن دیده می شود، که احتمال ابتلا به انسدادهای خروجی مثانه برای آنها بیشتر است.

نحوه عملکرد عادی مثانه چگونه است؟

مثانه اندامی بادکنکی شکل است که ادراری که در کلیه ها تشکیل می شود را ذخیره می کند. مثانه توسط عضلات لگن در قسمت پایینی شکم در جای خود نگه داشته می شود.

اگر مثانه پر نباشد، شل می شود. ماهیچه های دیواره مثانه امکان منبسط شدن آن را هنگام پر شدن از ادرار فراهم می کنند. سیگنال های عصبی در مغز، پر شدن مثانه را به ما اطلاع می دهند. به این ترتیب احساس می کنیم که باید به دستشویی برویم.

مغز به ماهیچه های مثانه می گوید که منقبض شوند. با این انقباض ادرار از طریق مجرای ادرار از بدن خارج می شود.

علائم دیورتیکول

علائم دیورتیکول

اغلب، دیورتیکول های مثانه هیچ علامت واضحی ندارند. آنها حین جستجوی علل دیگر مشکلات ادراری یافت می شوند.

برخی از مشکلاتی که می توان آنها را به دیورتیکول مثانه مرتبط دانست، عبارتند از:

بیشتر بخوانید : تشخیص سرطان مثانه

بیرون زدگی در دیواره مثانه

تشخیص دیورتیکول

این بیماری را می توان با عکس برداری اشعه ایکس از مثانه تشخیص داد. این آزمایش با عکس گرفتن از مثانه پر شده با رنگی به نام “کنتراست” که وضوح خوبی در برابر اشعه ایکس دارد انجام می شود.

همچنین ممکن است ارائه دهنده خدمات بهداشتی با یک سیستوسکوپ_ یک تلسکوپ بلند و نازک با یک لامپ در انتهای آن_مثانه را بررسی کند.

این کار برای بررسی تومورهای مثانه در دیورتیکول انجام می شود. گاهی اوقات یک آزمایش اندازه گیری فشار به نام “یورودینامیک” نیز برای بررسی نحوه عملکرد مثانه و بررسی انسداد ها انجام می شود.

همچنین ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی می تواند با استفاده از سونوگرافی که در آن با تابش امواج صوتی از اندام‌ها عکس ‌گرفته می شود، چگونگی تاثیر انسداد ها بر کلیه‌های بیمار را بررسی کند.

درمان دیورتیکول

دیورتیکول های مثانه در صورت مشکل ساز نبودن نیازی به درمان ندارند. دیورتیکول های ناشی از انسداد در مثانه با برداشتن انسداد و شاید این عارضه درمان می شوند.

جراحی را می توان با جراحی باز یا از طریق لوله های کوچکی که داخل مثانه وارد می شوند انجام داد. گاهی از یک ربات برای کمک به جراحی استفاده می شود.

 گاهی اوقات به جراحی در قسمت بیرونی مثانه نیز نیاز خواهد بود. اگر دیورتیکول عفونی شده و متورم باشد، احتمالا جراحی سخت می شود.

برای بیمارانی که نمی توانند جراحی باز انجام دهند، می توان دهانه دیورتیکول به داخل مثانه را بزرگتر کرد.

نمونه هایی از هر گونه تومور یافت شده در این عارضه برای تشخیص احتمالی سرطان مورد آزمایش قرار می گیرند.

درمان دیورتیکول

بیشتر بخوانید : گرفتگی یا انسداد گردن مثانه

بعد از درمان

درمان اغلب مؤثر است و می تواند به بهبود علائم کمک کند. در برخی موارد، پس از بر طرف شدن علت دیورتیکول (مانند انسداد در مثانه)، نیازی به درمان بیشتر نخواهد بود.

پزشک ممکن است از بیمار بخواهد برای بررسی دیورتیکول با سیستوسکوپ از طریق مجرای ادرار هر چند وقت یکبار مراجعه کند.

پس از جراحی، به مدت یک یا دو هفته باید برای تخلیه مثانه از کاتتر استفاده شود.

برخی از خطرات نادر جراحی دیورتیکول، عبارتند از:

  • آسیب به روده ها یا حالب ها (لوله هایی که ادرار را از کلیه ها عبور می دهند)
  • نشت ادرار از مثانه پس از جراحی
  • عفونت

برای برخی از بیماران، دیورتیکول باید با جراحی باز برداشته شود. اگر مثانه به خوبی کار نکند، شاید لازم باشد با کاتتر به تخلیه آن کمک کنید.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️