علت بیماری های مغز و اعصاب در کودکان + علائم

بیماری‌های مغز و اعصاب در کودکان + علل و علائم

این حقیقت که کودکان به طور کلی در برابر بسیاری از بیماری های مغز و اعصاب و اختلالات عصبی آسیب پذیرتر هستند، مسئله نگران کننده ای است.

در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع بیماری های مغز و اعصاب در کودکان، علائم و علت بروز آنها بپردازیم، بنابراین در ادامه با ما همراه باشید.

اختلالات عصبی در کودکان چیست

اختلالات عصبی در کودکان معمولا در اثر غیر طبیعی بودن عملکرد مغز، سیستم عصبی یا سلول های عضلانی رخ می دهد. از صرع گرفته تا سردردهای میگرنی، تیک های عصبی و اختلالات حرکتی جزو اختلالات عصبی به حساب می آیند.

کودک ممکن است با این اختلال عصبی متولد شده باشد یا در آینده به یک اختلال عصبی خاص مبتلا شود. اسپین بیفیدا یا هیدروسفالی از اختلالاتی هستند که در بدو تولد وجود دارند.

برخی اختلالات عصبی در کودکان نیز در نتیجه آسیب تروماتیک مغزی یا عفونت شدید ایجاد می شوند. والدین باید برای انجام اقدامات مناسب، از اختلالات عصبی فرزند خود آگاه باشند.

علت بیماری های مغز و اعصاب در کودکان

موارد زیر دلایل شایع بیماری های مغز و اعصاب در کودکان هستند:

1. دلایل مادرزادی

این دلایل به طور طبیعی ارثی هستند زیرا معمولاً از طریق ژن ها و کروموزوم ها از والدین به ارث می رسند. کروموزوم ها رشته های طولانی DNA می باشند که توسط پروتئین های موجود در هسته سلول های انسان پشتیبانی می شوند.

بخش‌هایی از DNA که به عنوان ژن شناخته می‌شوند معمولاً دارای کد شیمیایی هستند که آنچه هستیم را ساخته اند.

کروموزوم های انسان به طور کلی دارای ژن های زیادی است. احتمال وجود ناهنجاری ها در ژن ها وجود دارد و این ناهنجاری های ژنی می توانند منجر به اختلالات عصبی در کودک شوند.

ژن ها اساساً مسئول تعیین ویژگی های فردی هستند. در صورت وجود جهشی در ژن ها، ممکن است فرد دچار ناهنجاری های ژنی و آسیب شود.

گاهی اوقات، جهش ژنتیکی به فرزندان منتقل شده و ویژگی های آنها را تحت تأثیر قرار می دهد. تغییر در ساختار کروموزوم نیز می تواند منجر به اختلالات عصبی شود.

عدم وجود برخی ژن ها در یک کروموزوم نمونه ای از تغییر در ساختار کروموزوم است که منجر به بیماری ‌های ژنتیکی مانند سندرم‌ های پرادر ویلی و آنجلمن می‌شود.

اختلالات متابولیک از دلایل مادرزادی اختلالات عصبی هستند. می دانیم که متابولیسم اساساً فرآیندهای شیمیایی در بدن است.

اختلالات متابولیک در واقع می تواند آسیب های ماندگاری را به بدن انسان وارد کند. این اختلالات باید برای انجام اقدامات پیشگیرانه، هرچه زودتر شناسایی شوند.

برخی از اختلالات متابولیک عبارتند از فنیل کتونوری و هموسیستینوری. این اختلالات را می توان در بدو تولد و با انجام غربالگری با نمونه خون، تشخیص داد.

در برخی موارد دیگر تعاملات پیچیده ای بین ژن ها، محیط و رفتارها وجود دارد. در این صورت، کودک ممکن است به یک اختلال عصبی مانند توبروس اسکلروزیس مبتلا شود و قسمت هایی از بدن کودک، مانند قلب، مغز، کلیه ها و حتی ریه ها رشد غیرعادی داشته باشند.

بیماری های مغز و اعصاب اطفال

2. دلایل مربوط به پیش از زایمان

برخی از دلایل اختلالات عصبی کودکان که به پیش از زایمان مربوط می شوند، عبارتند از:

الف) سموم و عوامل محیطی

نوروتوکسین ها می توانند از طریق جفت در طول رشد جنین وارد بدن جنین شده و به آن آسیب بزنند. این آسیب ها مشکلات فکری و رفتاری را برای کودک ایجاد می کنند.

برخی از نوروتوکسین ها شامل الکل، سرب، تنباکو و حتی جیوه هستند.

ب) کمبودهای تغذیه ای

بدن ما برای رشد خوب به مواد مغذی نیاز دارد. نرسیدن مواد مغذی ضروری به بدن کودک، ممکن است در روند رشد مشکلاتی ایجاد کند.

توجه به این نکته ضروری است که کمبود مواد مغذی ضروری در سه ماه آخر بارداری می تواند باعث کاهش تعداد سلول های مغز کودک شود. کمبود اسید فولیک احتمال ابتلای کودک به نقص لوله عصبی را بالا می برد.

بیشتر بخوانید : اسکیزوفرنی کودکان + علائم، تشخیص و درمان

ج) هیپوکسی یا آسفیکسی

کمبود اکسیژن معمولا منجر به عارضه ای به نام آسفیکسی پری ناتال می شود. ایسکمی هیپوکسیک به جریان ناکافی خون اشاره دارد که منجر به کاهش مقدار اکسیژن در خون می شود.

اگر به بدن در حال رشد جنین در رحم اکسیژن کافی نرسد، کودک به آنسفالوپاتی هیپوکسیک-ایسکمیک مبتلا می شود. فلج مغزی، اختلالات فکری و حتی صرع از عوارض جانبی این عارضه هستند.

د) عوارض زایمان

مادر نوزاد متولد نشده ممکن است دچار عوارض زایمان شود. از آنجا که جمجمه نوزاد در بدو تولد به طور کامل شکل نگرفته است، سر نوزاد در برابر عوامل فیزیکی بسیار آسیب پذیر است.

گاهی اوقات، در بدو تولد تامین خون و اکسیژن از بند ناف نیز می تواند مشکل ساز باشد. نرسیدن اکسیژن به مغز کودک احتمال آسیب مغزی و عوارض دیگری را ایجاد می کند.

ه) اثرات متقابل

پیچیدگی ارتباط و تعامل برخی عوامل باعث اختلالات عصبی می شود. برخی از این عوامل ارثی و برخی دیگر به عوامل محیطی، تغذیه، استرس و حتی مواد مخدر مرتبط است.

انواع اختلالات عصبی در کودکان

عوامل دیگری که می توانند منجر به اختلالات عصبی در کودکان شوند عبارتند از:

3. اختلالات ایمنی

اختلالات ایمنی مانند آنسفالیت خودایمنی می توانند برای کودکان چالش های عاطفی ایجاد کنند و باعث حرکات غیر طبیعی بدن و تشنج شوند.

4. آسیب تروماتیک مغزی

این آسیب ها معمولاً در اثر وارد شدن ضربه‌ای به سر اتفاق افتاده و منجر به آسیب مغزی می ‌شوند. آسیب مغزی تروماتیک را در سه دسته اصلی طبقه می کنند.

  • آسیب بسته : که در آن هیچ آسیب قابل مشاهده ای در سر کودک وجود ندارد. در بیشتر موارد، این اتفاق در تصادف با وسایل نقلیه رخ می دهد.
  • آسیب باز : که معمولا توسط جسم خارجی ایجاد شده و در آن مغز معمولاً از شکاف جمجمه دیده می شود.
  • آسیب له شدگی : که در آن سر فشرده شده و آسیب مغزی رخ می دهد.

شما باید برای انجام اقدامات پیشگیرانه، از این آسیب ها آگاه باشید. بیشترین موارد مرگ و میر میان کودکان ناشی از اختلالات عصبی است.

اگر متوجه اختلال عصبی در فرزندتان شدید، برای درمان به یک متخصص مغز و اعصاب کودکان مراجعه کنید.

علائم اختلالات عصبی در کودکان

علائم اختلالات عصبی به محل وقوع ناهنجاری یا آسیب دیدگی بستگی دارند. علائم می تواند جسمی، روانی یا ترکیبی از هر دو باشد.

علائم اولیه اصلی اختلال عصبی عبارتند از:

عدم هماهنگی عضلات

این مشکل در زمانی که کودک شروع به سینه خیز رفتن یا راه رفتن روی انگشتان پا می کند و یا هنگام خم شدن ظاهر می شوند.

اسپاسم/ تشنج

حرکات ناشی از اسپاسم و تشنج، تکان های غیرقابل کنترلی هستند که گاهی فقط یک اندام و در برخی موارد کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهند. بروز اسپاسم و تشنج در هر مورد، نشانه ای قوی از نوعی اختلال صرع است.

بیشتر بخوانید : درمان بیش فعالی (ADHD) در کودکان

مشکلات تون عضلانی

اگر در راه رفتن یا حرکت کودک به طور خاصی سفتی وجود داشته باشد یا کودک قادر به کنترل دست ها و پاهای خود نباشد، باید برای انجام بررسی های لازم به پزشک مراجعه کنید.

مشکل در تمرکز

دو شکل افراطی از مشکلات توجه، وجود دارد. در یک سمت این طیف، کودک نمی تواند برای مدت طولانی روی چیزی تمرکز کند. اگرچه به طور عادی توانایی توجه با افزایش سن کودک افزایش می یابد، اما برای افراد مبتلا به اختلالات عصبی اینگونه نیست.

در نقطه مقابل، کودک آنقدر روی یک چیز تمرکز می کند که دیگر متوجه محیط اطراف خود نیست. تشخیص زودهنگام اختلالات عصبی در کودکان، بهترین شانس برای داشتن یک زندگی عادی است.

بسیاری از اختلالات عصبی در کودکان به نوعی درمان مادام العمر نیاز دارند، اما با مداخله زودهنگام می توان مشکلات مرتبط با این نوع اختلال را به حداقل رساند.

اگر متوجه تاخیر در رشد کودک خود شدید، در اسرع وقت او را نزد متخصص مغز و اعصاب اطفال ببرید تا ارزیابی های لازم صورت گیرد.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️