علت لرزش بدن چیست – لرزش اساسی یا ترمور اسنشیال

علت لرزش اساسی بدن چیست

لرزش اساسی یا ترمور اسنشیال نوعی اختلال حرکتی و لرزش غیرارادی قسمت‌های مختلف بدن مانند دست‌ها و بازوها است. اگرچه این عارضه جان افراد را تهدید نمی کند، اما موارد شدید آن می تواند انجام فعالیت های روزانه را مشکل کند.

برای درمان لرزش اساسی چندین گزینه‌ درمانی در دسترس است، اما بیشتر افراد به درمان نیاز ندارند مگراینکه برای چندین سال ادامه پیدا کند.

ایجاد لرزش اساسی غیرقابل پیش بینی است، بنابراین نمی توان از این عارضه جلوگیری کرد یا خطر ابتلا به آن را کاهش داد. برای تشخیص علت و درمان ترمور اسنشیال می توانید به کلینیک یادمان طب در تهران مراجعه کنید.

لرزش اساسی چیست؟

لرزش اساسی یک اختلال حرکتی است که باعث تکان خوردن بخش هایی از بدن می شود. این نوع تکان ها ارادی و قابل کنترل نیستند و فرد نمی تواند جلوی آن را بگیرد.

لرزش اساسی معمولاً در دست ها و بازوها است، اما می تواند سر و صدا را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

در مراحل پیشرفته این عارضه، فرد حتی در اساسی ترین کارها و بخش های زندگی خود مانند خوردن، آشامیدن و لباس پوشیدن به مشکل می خورد. بسیاری از افراد مبتلا به این عارضه بخاطر علائم این بیماری احساس خجالت یا اضطراب می کنند.

بیماری لرزش اساسی چیست

تفاوت بین لرزش اساسی و بیماری پارکینسون چیست؟

لرزش اساسی و بیماری پارکینسون هر دو اختلال حرکتی هستند و لرزش یکی از علائم آنهاست. اما تفاوت های کلیدی نیز دارند، مانند:

لرزش اساسیبیماری پارکینسون
شدیدترین حالت لرزش هنگام استفاده از قسمت درگیر شده بدن است و در حالت استراحت لرزش کم می شود یا از بین می رود.شدیدترین حالت لرزش زمانی است که قسمت درگیر شده بدن در حال استراحت باشد و در هنگام حرکت دادن آن قسمت لرزش کم می شود یا از بین می رود.
لرزش معمولا در هر دو طرف بدن وجود دارد، اما ممکن است در یک طرف کمی بیشتر از طرف دیگر باشد.لرزش ها اغلب نامتقارن و در یک طرف بسیار بیشتر از طرف دیگر هستند.
لرزش اغلب در سر و گردن است. لرزش اساسی تقریباً هرگز پاها و اندام پایینی را درگیر نمی کند.لرزش به ندرت در سر و گردن رخ می دهد. گاهی اوقات پاها و اندام پایینی نیز دچار لرزش می شوند.
نوشتن می تواند به دلیل لرزش دست بسیار سخت باشد، اما نوشته های فرد به طور غیرعادی کوچک نمی شود.دست خط فرد به طور غیرعادی کوچک می شود (میکروگرافیا)
لرزش اساسی اغلب ارثی است.بیماری پارکینسون به ندرت در بین اعضای خانواده دیده می شود.
در لرزش اساسی فقط لرزش وجود دارد.بیماری پارکینسون ویژگی های دیگری نیز دارد، مانند حرکات آهسته، سفتی و تغییر در نحوه راه رفتن و حفظ تعادل.

علت لرزش اساسی چیست؟

علت دقیق لرزش اساسی هنوز مشخص نیست.اما طبق یک نظریه معروف، مشکل مربوط به اختلال در ارتباط بین بخش های مختلف مغز، از جمله مخچه_ بخش کنترل کننده هماهنگی عضلات_ است.

ظاهرا در بیشتر موارد لرزش اساسی، مشکل ارثی می باشد و احتمال انتقال ژن عامل این بیماری به فرزندان 50 درصد است.

اگرچه هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص قطعی لرزش اساسی وجود ندارد، اما با انجام ارزیابی های بیشتری مانند تصویربرداری از مغز یا آزمایش ژنتیک می توان به اطلاعات مفیدی دست یافت.

بیشتر بخوانید : علت لرزش دست ها چیست

چه چیزی باعث تشدید لرزش می شود؟

علاوه بر بالا رفتن سن، لرزش اساسی می تواند با مشکلات روزمره تشدید شود. خستگی، تغییرات دما، استرس های عاطفی و حتی تغییر در برنامه خواب می تواند شدت لرزش را تغییر دهد.

تشدید لرزش یکی از عوارض جانبی بسیاری از داروهاست، مانند داروهای موثر بر سیستم عصبی مرکزی، از جمله داروهای ضد افسردگی، ضدصرع، و سوء مصرف/ترک الکل و همچنین محرک‌هایی مانند برونکودیلاتور (گشادکننده‌های برونش)، کافئین، ریتالین یا کوکائین.

استروئیدها، هورمون های تیروئید و داروهای ضد تهوع/پروکینتیک مانند رگلان (متوکلوپرامید) نیز لرزش را تشدید می کنند.

در حقیقت، تعداد داروهای تشدید کننده لرزش زیاد است پس بهتر است حواستان به زمان شروع یا تشدید لرزش ها باشد و در مورد عوارض جانبی هر دارویی که مصرف می کنید، مطالعه کنید.

علائم لرزش اساسی بدن یا ترمور اسنشیال چیست

نحوه تشخیص لرزش اساسی

تشخیص لرزش اساسی با توجه به وجود یا عدم وجود برخی علائم خاص، بررسی کامل شرح حال بیمار و معاینه بالینی دقیق انجام می شود.

لرزش اساسی با استفاده از یک آزمایش خاص قابل تشخیص نیست و برای رد علل احتمالی دیگر آن، یک معاینه عصبی و سایر آزمایشات انجام می شود.

اگر علائم لرزش اساسی را دارید، با یک متخصص مغز و اعصاب با تجربه مشورت کنید. پزشک در مورد وضعیت سلامتی، سابقه بیماری ها در خانواده، داروهای مصرفی و روش های بکار رفته در طول انجام ارزیابی، سؤالاتی می‌پرسد.

این بررسی ها در تعیین عارضه های تشدید کننده یا کاهش دهنده لرزش نیز مفید خواهند بود.

پزشک یک معاینه جامع انجام داده و قسمت هایی از بدن که دچار لرزش می شوند، زمان رخ دادن لرزش و نشانه های وجود سایر مشکلات حرکتی را یادداشت می کند.

آزمایشات تصویربرداری مانند تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) در تشخیص لرزش‌های اساسی به کار نمی آیند، اما به رد احتمالات کمک می کنند.

برای تشخیص لرزش اساسی چه آزمایشاتی انجام می شود؟

اگر پزشک مشکوک به ابتلا به لرزش اساسی باشد، باید سایر علل احتمالی را رد کند. رایج ترین و محتمل ترین آزمایش هایی که به رد سایر عارضه ها کمک می کنند عبارتند از:

  • آزمایش‌های خون (برای رد عارضه های مشابه لرزش اساسی، به ویژه مشکلات تیروئید، بیماری ویلسون و قرار گرفتن در معرض سموم فلزاتی مانند سرب یا منگنز)
  • اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)
  • آزمایش ژنتیک
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
  • اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)

بیشتر بخوانید : دیسکنزی ( اختلال حرکات ارادی) چیست

درمان لرزش اساسی

لرزش اساسی درمان قطعی ندارد، اما با برخی روش ها می توان علائم آن را کنترل کرد. این روش ها با اقداماتی مانند موارد زیر شروع می شود:

  • تمرین تکنیک های تمدد اعصاب مانند یوگا، تمرینات تنفس عمیق، یا بیوفیدبک
  • خودداری از مصرف کافئین و الکل
  • دوری از شرایط استرس زا
  • مشورت با پزشک در مورد تاثیر داروهایی که مصرف می کنید بر لرزش بدن

مداخله دارویی و جراحی دو مورد از رایج ترین روش های درمانی برای لرزش های اساسی هستند.

علت لرزش اساسی یا ترمور اسنشیال چیست

دارو

بهترین درمان برای لرزش و رعشه پروپرانولول و پریمیدون است. فشار خون بسیار بالا و اضطراب بیش از حد در حین ورزش با بتا بلاکر پروپرانولول درمان می شود.

ضربان آهسته قلب، خستگی و تنگی نفس، در حد خفیف تا متوسط، از عوارض جانبی ​​این دارو هستند. افراد مبتلا به آسم نباید پروپرانولول مصرف کنند.

خواب آلودگی، مشکل در تمرکز، حالت تهوع و سرگیجه، در حد خفیف تا متوسط، برخی از عوارض جانبی ​​پریمیدون، این داروی ضد تشنج هستند.

هر دوی این داروها می توانند نیمی از لرزش را از بین ببرند.

چند داروی دیگر مانند بتا بلاکرها، آتنولول و سوتالول و همچنین داروهای ضد تشنج، گاباپنتین و توپیرامات ممکن است در درمان اساسی لرزش موثر باشند، اما شواهد تایید کننده این موضوع قوی نیستند.

جراحی

اگر با دارو نتوان لرزش اساسی را کاهش داد، گزینه جراحی در نظر گرفته می شود.

جراحی همیشه با خطراتی همراه است، اما اگر مربوط به مغز باشد، خطر آن بسیار بیشتر است.

تالاموتومی و تحریک عمقی مغز دو روش جراحی هستند که برای لرزش شدید اندام هایی که به داروها پاسخ نداده اند، به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته اند.

هر دو روش لرزش را کاهش می دهند اما تاثیری بر تکان دادن سر یا لرزش صدا ندارند.

ایجاد لرزش اساسی غیرقابل پیش بینی است، بنابراین نمی توان از این عارضه جلوگیری کرد یا خطر ابتلا به آن را کاهش داد.

چه زمانی باید به ارائه دهنده خدمات درمانی مراجعه کنم؟

اگر لرزش یا رعشه غیرعادی دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک زمان ویزیت‌های بعدی را برای پیگیری منظم و نظارت بر وضعیت شما و تغییر درمان‌ها در صورت لزوم، برنامه‌ریزی می‌کند.

شما باید ویزیت های بعدی را جدی بگیرید زیرا با این پیگیری ها می توان اثرات مخرب این عارضه را به حداقل رساند.

همچنین اگر متوجه تشدید علائم شدید، آنقدر که فعالیت ها و روال عادی زندگی تان را مختل کرد، باید به پزشک مراجعه کنید.

اگر عوارض جانبی ناشی از داروها یا درمان ها نیز به همین شکل زندگی تان را مختل کرد، باید به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید : درمان اختلال حرکتی دیستونی

درمان علائم لرزش اساسی بدن

چه زمانی باید به اورژانس مراجعه کرد؟

لرزش اساسی به طور مستقیم برای سلامت فرد خطری ایجاد نمی کند و علائمی که نشانه نیاز به مراقبت های پزشکی اورژانسی باشد، ندارد.

با این حال، باید در این باره با پزشک صحبت کنید و از مشکلات احتمالی که ممکن است به مراقبت های پزشکی اورژانسی نیاز داشته باشند، مطلع شوید.

پزشک به شما می گوید که در صورت بروز چنین مشکلاتی به چه مواردی توجه کنید و برای مراقبت از خود چه اقداماتی انجام دهید.

نتیجه گیری

با اینکه لرزش اساسی خطرات زیادی ندارد، اما برای کسانی که از آن رنج می برند بسیار ناخوشایند است.

برخی از مبتلایان به لرزش اساسی ممکن است از خانواده و دوستان کناره گیری کنند، اما دوری کردن از روابط اجتماعی توصیه نمی‌شود.

علاوه بر درمان های تجویز شده توسط پزشک، نکات عملی ارائه شده به این افراد، به آنها در حفظ زندگی اجتماعی فعال کمک می کند. حفظ سلامت روانی و جسمی مستلزم ادامه فعالیت اجتماعی است.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️