متخصص عصب و عضله

متخصص عصب و عضله

اگر خودتان یا یکی از عزیزانتان به اختلالات عصبی عضلانی مبتلا هستید، تعامل مداوم با دکتر متخصص عصب و عضله که با مشکل شما آشنا باشد، برای تشخیص و درمان مشکل ضروری است.

تخصص عصبی عضلانی در نورولوژی چیست

پزشکی عصبی-عضلانی یکی از رشته های فوق تخصصی مغز و اعصاب و طب فیزیکی و توانبخشی است که بر تشخیص و مدیریت بیماری های عصبی عضلانی تمرکز دارد.

در این تخصص پزشکی، انواع بیماری های عصبی عضلانی از جمله ALS (اسکلروز جانبی آمیوتروفیک)، SIDS (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد)، میاستنی گراویس و مولتیپل اسکلروزیس تشخیص داده شده و درمان می شوند.

متخصصان طب عصبی عضلانی می توانند با ارائه درمان های لازم برای بیماران مبتلا به این بیماری ها، کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشند.

اگر برای تشخیص و درمان بیماری های عصبی عضلانی به دنبال متخصص عصب و عضله هستید، متخصصان ما در کلینیک یادمان طب در تهران می توانند به شما کمک کنند.

وظایف متخصص عصب و عضله

متخصص عصب و عضله اختلالات مغز، نخاع و سیستم عصبی را تشخیص داده و درمان می کند.

برای این کار آنها باید پس از تجویز آزمایشات لازم، نتایج را برای ارائه برنامه درمانی و مراقبتی مناسب ارزیابی کنند.

برای تشخیص بیماری هایی مانند بیماری آلزایمر، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، مولتیپل اسکلروزیس، سکته مغزی یا صرع آزمایشات لازم تجویز می شود.

پس از مشخص شدن نوع اختلال، گاهی برای تعیین شدت هر نوع اختلال آزمایشات دیگری لازم است.

دکتر متخصص عصب و عضله

برخی از دلایل شناخته شده این بیماری ها

بیماری های عصبی عضلانی بیماری های نادری هستند. اکثر آنها پیشرونده بوده و علت ژنتیکی دارند.

برای مثال میوپاتی های مادرزادی، دیستروفی عضلانی دوشن، آتروفی عضلانی نخاعی از این دسته می باشند. دلیل برخی از آنها نیز اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن است.

در موارد دیگر، منشأ بیماری ناشناخته می ماند.

بیشتر بخوانید : مرکز نوار عصب و عضله

تشخیص و آزمایش های اختلالات عصبی عضلانی

با مشاهده علائم یک اختلال عصبی عضلانی، حتما به دنبال یافتن دلیل خواهید بود.

متخصصان نورولوژی برای تشخیص این عارضه ها آموزش های تخصصی دیده و سال ها تجربه کسب کرده اند، بنابراین پس از تشخیص دقیق، می توانید درمان های مناسب را هر چه سریع تر آغاز کنید.

پزشک فرآیند تشخیص را با گرفتن شرح حال کامل بیمار و انجام یک معاینه فیزیکی و عصبی شروع می کند. معمولا انجام یک یا چند مورد از آزمایش های زیر توصیه می شود:

  • تصویربرداری : برای بررسی مغز و نخاع، از آزمایش های تصویربرداری تخصصی مانند سونوگرافی بافت های عصبی عضلانی، ام آر آی یا سی تی اسکن استفاده می شود.
  • بزل نخاع : در حین ضربه زدن به ستون فقرات (یا پونکسیون کمری)، پزشک برای برداشتن نمونه کوچکی از مایع مغزی نخاعی (CSF)، یک سوزن مخصوص را در قسمت پایین کمر وارد می کند. مایع مغزی نخاعی مغز و نخاع را احاطه کرده است.
  • الکترومیوگرافی (EMG) : آزمایش EMG فعالیت الکتریکی اعصاب و عضلات را اندازه گیری می کند.
  • مطالعه هدایت عصبی (NCS) : در طول این آزمایش که به عنوان تست سرعت هدایت عصبی نیز شناخته می شود، الکترودهای کوچکی روی پوست قرار گرفته و اعصاب را با جریان الکتریسیته ضعیف تحریک می کنند. NCS اغلب همراه با EMG انجام می شود.
  • بیوپسی عضله، عصب و پوست : برای بررسی سلامت سلول های برخی بیماران نیاز است که نمونه کوچکی از بافت عضلانی، عصبی یا پوست گرفته شود.
  • آزمایش و مشاوره ژنتیک : برخی از بیماری های عصبی-عضلانی ارثی هستند. با آزمایش و مشاوره ژنتیک، متخصصان عصبی عضلانی می‌توانند خطر شروع برخی بیماری های ارثی را بررسی کرده و نتایج را برای شما شرح دهند.
  • تست کمی عضلانی : در این آزمایش متخصصان عصب و عضله از یک سیستم کامپیوتری برای آزمایش قدرت عضلات یا گروه های عضلانی خاص و ارزیابی پاسخ احتمالی به درمان استفاده می کنند.
تشخیص و آزمایش های اختلالات عصبی عضلانی

اهمیت درمان مشکلات عصبی عضلانی

درمان مشکلات عصبی عضلانی با ماساژ درمانی و با تمرکز بر روی بافت نرم ناحیه آسیب دیده انجام می شود. هدف اصلاح تعادل در سیستم عصبی و سیستم اسکلتی است.

درمانگران اختلالات عصبی عضلانی از فشار ایستا استفاده می کنند، به این معنی که یک فشار ثابت با شدت یکسان به طور مداوم به مدت ده تا سی ثانیه در یک نقطه اعمال می شود.

اعمال این فشار ایستا در قسمت هایی از بدن که ایسکمی، فشردگی عصب، آسیب ضربه شلاقی، وضعیت بدنی غیر عادی و اختلال عملکرد بیومکانیکی وجود دارد، بیشترین تأثیر را خواهد داشت.

این درمان اعصاب تحت فشار را بازسازی کرده و درد را نیز تسکین می ‌دهد. همچنین، وضعیت بدن هنگام نشستن که یکی دیگر از دلایل نقص در حرکت است را بهبود می بخشد.

تمرینات مشخص شده برای هر بیمار به وضعیت بیماری او بستگی دارد. با این حال اولویت با تمرین های مخصوص تقویت، هماهنگی، کشش و تعادل عضلات خواهد بود.

کسب اطلاعات بیشتر : کلینیک مغز و اعصاب

درمان اختلالات عصبی عضلانی

اختلالات عصبی عضلانی بر هر فرد، به طور متفاوتی تأثیر می گذارد، بنابراین تناسب درمان با مشکل هر فرد اهمیت زیادی دارد.

متخصصان عصبی-عضلانی برنامه درمانی را برای هر فرد شخصی سازی کرده و با هدف مدیریت علائم و حفظ استقلال بیمار، در هر مرحله حمایت جامعی را ارائه می دهند.

بسته به وضعیت بیماری هر فرد، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • دارو : متخصصان عصبی-عضلانی برای کاهش علائم خاص این بیماری ها و جلوگیری از تشدید آنها طیف گسترده ای از داروها را تجویز می کنند. بیمار با کمک پزشک می تواند موثرترین داروها را مشخص کند. 
  • ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIG) : در این روش درمانی آنتی بادی های تقویت کننده سیستم ایمنی از طریق ورید بازو تزریق می شوند. این آنتی بادی ها با جلوگیری از التهاب، علائم را کاهش می دهند.
  • تعویض پلاسما : در طی این روش که به آن پلاسمافرزیس نیز می گویند، یک دستگاه مخصوص، آنتی بادی های مضر را از خون خارج کرده و آنتی بادی های سالم را جایگزین آن می کند.
  • فیزیوتراپی و کاردرمانی : درمانگران آموزش دیده به بیماران در حفظ توانایی های عملکردی و پیدا کردن راه های جدیدی برای انجام فعالیت های معمول، کمک می کنند.
  • گفتار درمانی : آسیب شناسان گفتار به بیماران در غلبه بر چالش های مربوط به ارتباط و بلع کمک می کنند و در صورت نیاز، طرز استفاده از یک وسیله ارتباطی کمکی و جایگزین، مانند سیستم های چشم گردان را به آنها آموزش می دهند.
  • حمایت تغذیه ای : از متخصصان تغذیه برای اطمینان از رسیدن مواد مغذی مناسب به بدن بیمار کمک گرفته می شود. این کار با تغییرات رژیم غذایی یا استفاده از لوله تغذیه (درمان روده ای) برای تامین غذا انجام می شود.
  • درمان تنفسی : متخصصان عصب و عضله درمان هایی را برای کمک به تنفس و جلوگیری از عفونت ریه ارائه می دهند، مانند دستگاه ونتیلاتور.
  • وسایل کمک حرکتی : با انجام بهتر حرکات روزانه و جلوگیری از صدمات از بریس ها، واکرها، ویلچرها و سایر تجهیزات تطبیقی ​​استفاده می شود.
  • خدمات پشتیبانی : یک مددکار اجتماعی با ارائه حمایت عاطفی، راهنمایی برای دریافت مراقبت های لازم و ارتباط با منابع اجتماعی و موارد دیگر به بیماران و مراقبان آنها کمک می کنند.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️