تاثیر اضطراب و استرس برای نوروپاتی محیطی
استرس در ایجاد بسیاری از بیماری ها نقش دارد و نوروپاتی یک محیطی از آنهاست؛ یک اختلال عصبی که باعث بی حسی، گزگز و درد در دست ها و پاها می شود.
علت نوروپاتی اغلب عوامل فیزیکی مانند آسیب یا بیماری است، اما استرس نیز نقش بسزایی در ایجاد و پیشرفت آن دارد. بدن در هنگام استرس، هورمون هایی مانند کورتیزول و آدرنالین ترشح می کند.
این هورمون ها می توانند با آسیب زدن به اعصاب باعث التهاب و آسیب سلولی شوند. این عوارض به مرور زمان، باعث نوروپاتی و سایر اختلالات عصبی خواهد شد.
علاوه بر این اثرات جسمی، استرس برای سلامت روان نیز مضر است. اضطراب، افسردگی و اختلالات خواب از اثرات منفی استرس بر وضعیت روحی افراد هستند.
با انجام این تکنیک های مدیریت استرس، می توان از از اعصاب محافظت کرد. در این مقاله به شما کمک می کنیم تا اضطراب ناشی از درد را کنترل کنید.
همه اینها می توانند در ایجاد آسیب عصبی و نوروپاتی نقش داشته باشند. اما راهکارهای زیادی برای مدیریت استرس و کاهش تاثیر آن بر بدن وجود دارد، مانند، تمرینهای تمرکز حواس، ورزش و تکنیکهای تمدد اعصاب.
برخی از بیماری ها، صدمات و مصرف بیش از حد الکل همگی می توانند باعث آسیب عصبی منجر به نوروپاتی شوند. برای تشخیص و درمان نوروپاتی محیطی می توانید به کلینیک یادمان طب در تهران مراجعه کنید.
آیا استرس باعث نوروپاتی محیطی می شود
اگر چنین است، چگونه این اتفاق می افتد؟ و برای درمان آن چه باید کرد؟ اگر از علائم نوروپاتی رنج می برید، باید به دنبال یافتن علت دقیق بیماری باشید. پس از مشخص شدن ارتباط علائم با استرس، می توان اقدامات لازم جهت درمان را آغاز کرد.
تعریف
نوروپاتی های محیطی مجموعه اختلالاتی هستند که در آن ها عملکرد اعصاب مختل می شود. این گروه از بیماریها ناهمگن هستند و شامل بیماری های درگیر کننده آکسون، بیماری های درگیرکننده غلاف میلین و بیماری هایی که همزمان هر دو را درگیر می کنند، می شود.
علاوه بر این، برخی از نوروپاتیهای محیطی فقط بر روی فیبرهای کوچک و بدون میلین تأثیر میگذارند، در حالی که آسیب برخی دیگر عمدتاً بر روی فیبرهای میلیندار بزرگ است.
نوروپاتی محیطی شایع است. در یک مطالعه در ایتالیا شیوع آن حدود 3.5٪ در جمعیت عمومی تخمین زده شد. یک مطالعه درباره دیابت نشان داد که در مقایسه با یک گروه کنترل، که در آنها 2.1٪ افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی بودند، میزان ابتلا به این بیماری در گروه افراد دیابتی 8.3٪ بود.
پس از 10 سال، 41.9 درصد از بیماران دیابتی و 6 درصد از افراد گروه کنترلی، دچار نوروپاتی محیطی شدند.
نوروپاتی های محیطی می توانند به اعصاب محیطی حسی، حرکتی و اتونومیک (خودکار) و در مواردی به اعصاب جمجمه آسیب بزنند.
تشخیص به دلیل متعدد بودن نوروپاتی های محیطی چالش برانگیز است. بنابراین، گرفتن شرح حال و معاینه دقیق برای تشخیص افتراقی ضروری است.
آیا اضطراب می تواند به اعصاب آسیب بزند؟
اگرچه اضطراب و استرس می توانند در ایجاد نوروپاتی نقش داشته باشند، اما مستقیما به اعصاب آسیب نمی زنند. به عبارت دیگر، استرس دلیل اصلی نوروپاتی نیست.
حتی اگر ماه ها هر روز به شدت استرس داشته باشید، آسیبی به اعصاب وارد نمی شود. اما استرس می تواند در ایجاد علائم نوروپاتی موثر باشد.
آیا استرس می تواند باعث نوروپاتی محیطی شود؟
استرس مستقیما باعث نوروپاتی نمی شود، بلکه آسیب عصبی موجود را تشدید می کند. اثرات استرس مزمن، مانند موارد ذکر شده در زیر، عملکرد اعصاب را مختل می کنند :
- التهاب؛
- کاهش جریان خون
- افزایش استرس اکسیداتیو
علاوه براین، فرد ممکن است به علت استرس، سبک زندگی آسیب زایی را برای خود ایجاد کند که در آن شرایط برای آسیب عصبی مهیاست. به عنوان مثال، افراد ممکن است در اثر استرس:
- غذاهای ناسالم بخورند
- الکل بنوشند
- سیگار بکشند
- یا به طور کلی رفتارهای ناسالمی داشته باشند که به مرور زمان به اعصاب آسیب می زنند.
علاوه بر این، استرس باعث ایجاد یا تشدید بیماری های مرتبط با اضطراب و نوروپاتی محیطی خواهد شد. دیابت، اختلالات خود ایمنی و سایر بیماری های مزمن از این بیماری ها هستند.
به عنوان مثال، در اثر استرس سطح قند خون افزایش می یابد و افزایش سطح قند خون به مرور زمان موجب آسیب اعصاب و منجر به نوروپاتی دیابتی می شود.
پس نکته اصلی این است که اگرچه استرس در ایجاد و تشدید نوروپاتی نقش دارد، اما تنها عامل ایجاد آن نیست. بیماری های زمینه ای مختلفی، از جمله دیابت یا اختلالات خودایمنی، از دلایل ایجاد نوروپاتی هستند.
علائم عصبی استرس
شایع ترین علائم عصبی استرس، تب، سردرد و لرز بدن است. فرقی نمی کند این استرس مربوط به دعوا با یکی از عزیزان باشد و یا نزدیک شدن زمان تحویل کار، به هر حال این علائم ناشی از استرس هستند.
بروز علائم عجیب و غیرقابل توضیح پس از استرس غیرمعمول نیست و نمی توان آنها را با مراجعه به یک درمانگر برطرف کرد. علائم عصبی استرس به صورت زیر هستند:
زمانی که علائم استرس عصبی هنوز زیاد نیست، بدن با ارسال اولین سیگنال ها، تحریک پذیر و پریشان می شود.
در اثر خستگی بدن و سیستم عصبی، به فرد حالتی بی تفاوت دست می دهد. مرحله بعدی بی خوابی است که در آن وضعیت عمومی فرد بدتر می شود.
پس از آن احتمال ایجاد سردرد و نوسانات در وزن وجود دارد. دلیل افزایش وزن، پرخوری استرسی یا بالعکس، کاهش وزن قابل توجه به دلیل کمبود اشتها است.
اما مشکل اینجاست که با برطرف شدن برخی از این علائم، علت خود استرس نادیده گرفته می شود. به همین دلیل همیشه باید به علائمی که بدن نشان می دهد، توجه کنید.
علائم یک علت عاطفی نوروپاتی نباید نادیده گرفته شود. فراموش نکنید که خود درمانی، نتایج خوبی نخواهد داشت. پس حتما برای شناسایی دلایل اصلی علائم، به پزشکان متخصص مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید : آسیب های اعصاب محیطی
سردرد
استرس می تواند باعث سردرد تنشی شود که شایع ترین نوع سردرد است. شدت سردردهای تنشی از خفیف تا متوسط می باشد.
افراد اغلب این درد را مانند نواری که در اطراف سر فشرده می شود، توصیف می کنند. علت سردرد می تواند تنش عضلانی در گردن و شانه ها باشد.
خستگی
یکی از تاثیرات استرس مزمن خستگی است؛ حتی اگر فرد خواب کافی داشته باشد. استرس عملکرد طبیعی غدد فوق کلیوی را مختل می کند.
هورمون های تولید شده توسط این غدد سطح انرژی را تنظیم می کنند و اختلال در تنظیم سطح انرژی منجر به احساس خستگی، از دست رفتن کل انرژی، اضطراب و کمبود انگیزه می شود.
اضطراب
استرس می تواند باعث عصبی شدن و ایجاد احساس اضطراب و نگرانی شود. همچنین بر رفتار و تفکر نیز تأثیر می گذارد. علائم جسمی اضطراب عبارتنداز :
- ضربان قلب سریع
- تعریق
- تنگی نفس
علاوه براین، فرد به علت استرس، از موقعیت های خاصی که باعث اضطراب و نوروپاتی محیطی می شوند، دوری خواهد کرد.
افسردگی
استرس مزمن باعث غم و اندوه، ناامیدی و درماندگی شده و می تواند منجر به افسردگی شود. طبق مطالعات، استرس تولید سروتونین را کاهش می دهد.
سروتونین یک انتقال دهنده عصبی برای تنظیم خلق و خو است. کاهش سروتونین منجر به افسردگی و از دست دادن علاقه به فعالیت هایی می شود که زمانی از آن لذت می بردید.
مشکلات حافظه
استرس توانایی برای تمرکز و یادآوری چیزها را مختل می کند. فرد نمی تواند تمرکز کند و جزئیات یا کارهای مهم را فراموش خواهد کرد و به علت مشکلات حافظه نمی تواند در کار یا مدرسه عملکرد مناسبی داشته باشد.
مشکلات گوارشی
علائم عصبی استرس در ایجاد مشکلات گوارشی مانند درد معده، نفخ و یبوست نیز موثر است. هورمون های ترشح شده در اثر استرس با تاثیر بر سیستم گوارشی، التهاب و ناراحتی ایجاد می کنند.
بی حسی یا گزگز
استرس مزمن می تواند باعث احساس خواب رفتگی یا سوزن سوزن شدن در اندام ها شود. دلیل آن احتمالا مربوط به مشکلات عصبی است.
احساس خستگی و اضطراب می تواند باعث ترشح هورمون هایی شود که بر عملکرد عصبی تأثیر می گذارند و اخلال در عملکرد عصبی باعث بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها، پاها یا سایر قسمت های بدن می شود.
ارتباط بین استرس مزمن و نوروپاتی محیطی
استرس مزمن با آسیب رساندن به سیستم عصبی باعث نوروپاتی می شود. اثرات آسیب سیستم عصبی، درد، بی حسی، حس خواب رفتگی و سوزن سوزن شدن و …خواهد بود. نتیجه نهایی درد، ناراحتی یا حتی مشکلات شدیدتری است.
به همین دلیل، در موارد استرس مزمن، بهتر است برای حفظ سلامت راه هایی برای کاهش سطح اضطراب یافته شود.
استرس مزمن، دیابت و نوروپاتی محیطی
قبل از بحث درباره راه های بهبود سلامت روانی، باید به ارتباط آن با دیابت نیز بپردازیم.
استرس مزمن با ایجاد یا بدتر شدن دیابت، به سادگی در ایجاد نوروپاتی نقش دارد. در این شرایط بدن نمی تواند به درستی سطح قند خون را تنظیم کند. با بالا رفتن سطح قند خون، اعصاب آسیب دیده و درد، بی حسی، گزگز و سایر علائم نوروپاتی بروز می کند.
بیشتر بخوانید : تمرینات مناسب برای نوروپاتی محیطی
خلاصه
نوروپاتی محیطی طیف وسیعی از اختلالات بالینی آسیب زننده به رشته های عصبی محیطی حسی، حرکتی و اتونومیک (خودکار) را در بر می گیرد.
علائم نوروپاتی محیطی اغلب نقص حسی و حرکتی است که تاثیرات آن به طور متقارن در یک درجه بندی از دیستال (دور تر از منشا) به پروگزیمال (نزدیک به منشا) توزیع می شود. اندام های تحتانی را بیشتر از اندام های فوقانی درگیر می کند.
نوروپاتی محیطی را با توجه به علائم و نشانه های اختلال عملکرد اعصاب محیطی تشخیص می دهند. برای تایید تشخیص و تعیین ماهیت و گستره نوروپاتی محیطی، استفاده از الکترومیوگرافی مفید خواهد بود.
تشخیص علل اتیولوژیک نوروپاتی محیطی می تواند چالش برانگیز باشد و به یک ارزیابی دقیق و روش شناختی برای بیماری های زمینه ای عامل نوروپاتی محیطی و همچنین علل دیگری از جمله سابقه خانوادگی، سموم و اختلالات عصبی ناشی از مشکلات خود ایمنی نیاز دارد.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.