نوار مغز و افسردگی
امروزه، افسردگی به یکی از مهم ترین نگرانی های پزشکی در سراسر جهان تبدیل شده است. با این حال، به دلیل محدودیت روش های فعلی برای تشخیص افسردگی، استفاده از ارتباط بین نوار مغز و افسردگی به عنوان یک رویکرد فراگیر و عینی ضروری است.
امکان تشخیص افسردگی با بهره گیری از نوار مغز به خصوص در مورد افسردگی های شدید وجود دارد.
افسردگی یک اختلال خلقی رایج است که ممکن است باعث احساس غم و اندوه مستمر، کاهش علاقه و اختلال در حافظه و تمرکز شود. بیماران افسرده به طور معمول اختلال شناختی را تجربه می کنند و دچار افسردگی عاطفی طولانی و شدید می شوند. در موارد شدید، برخی از بیماران دچار پارانویا و توهم می شوند. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی 300 میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج می برند. تقریباً 800000 نفر هر ساله به علت افسردگی جان خود را از دست می دهند.
از این رو، تشخیص افسردگی در مراحل اولیه قابل درمان بسیار حیاتی است و می تواند است زندگی بیمار را نجات دهد.
تشخیص افسردگی با نوار مغز
در حال حاضر، مطالعه در مورد مغز انسان در حال حاضر تحت تمرکز شدید به منظور درک مکانیسم زیربنای احساسات منفی و افسردگی مستمر قرار دار. رایج ترین شیوه تشخیص افسردگی مصاحبه ای مبتنی بر مقیاس است که توسط یک روانشناس یا روانپزشک انجام می شود. پرسش نامه های روان سنجی متداول، مانند تیت افسردگی بک و مقیاس رتبه بندی افسردگی همیلتون نیز به عنوان ابزاری برای غربالگری و درجه بندی افسردگی استفاده می شوند.
ایراد این روش های تشخیص افسردگی این است که تا حد زیادی به برداشت انسان متکی است و نتایج به تجربه پزشک بستگی دارد. علاوه بر این، افراد افسرده به دلیل ترس از تمسخر و ماهیت این اختلال کمتر به دنبال کمک می روند. در نتیجه، تعداد زیادی از بیماران افسرده، که وضعیت آنها به طور دقیق تشخیص داده نشده است، درمان بهینه دریافت نمی کنند. بنابراین، استغاده از روشهای مناسب و موثر بدون نیاز به تجربه و برداشت انسان برای تشخیص افسردگی بسیار مهم است. در این جهت نوار مغز و افسردگی و تشخیص آن با شیوه های کاملا علمی می تواند راهگشا باشد. الکتروانسفالوگرام (EEG) یا نوار مغز فعالیت مغزی انسان را در زمان واقعی نشان می دهد.
نوار مغز در واقع فرایند ضبط فعالیت الکتریکی سلول های عصبی مغز از سطح پوست سر است. از زمان اولین ضبط سیگنال EEG یا نوار مغز انسان توسط روانپزشک آلمانی هانس برگر در سال 1926، مطالعات در مورد روش تحلیلی تست نوار مغز و تفسیر ارتباط بین عملکرد مغز و اختلالات روانی از جمله افسردگی ادامه یافته است. بیش از یک قرن تحقیق در زمینه علوم اعصاب، روانشناسی و علوم شناختی نشان داد که اکثر فعالیت های روانشناختی و رفتار شناختی را می توان توسط نوار مغز نشان داد. سیگنال نوار مغز ارتباط نزدیکی با فعالیت های مغزی و حالات عاطفی دارد و می تواند تحولات عاطفی مانند افسردگی را در زمان واقعی منعکس کند.
از نوار مغز می توان برای درک مکانیسم فعالیت مغزی، فرایند شناختی انسان و تشخیص بیماری های مغز استفاده کرد که در سالهای اخیر توجه بسیاری افراد را به خود جلب کرده است.
در مقایسه با توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) ، نوار مغز دارای تفکیک پذیری بالاتر، هزینه پایین تر و روش کار ساده تری است. بنابراین، به عنوان یک روش فیزیولوژیکی عینی برای به دست آوردن داده ها، نوار مغز به عنوان یک روش غیرتهاجمی برای مطالعه رفتار شناختی و سایر علائم بیماری های مانند بی خوابی، صرع، اضطراب و افسردگی پیشنهاد می شود. بعلاوه بر این ، افسردگی به عنوان یک اختلال روانی همیشه با فعالیت غیر طبیعی مغز همراه است. نوار مغز می تواند با ثبت این علائم به تشخیص افسردگی کمک کند.
افسردگی در نوار مغز
قسمت مشخصی مغز مرکز آگاهی است. بنابراین، هرچه کنترل این قسمت بهتر باشد، کنترل عاطفی نیز در افراد بهتر است. نوار مغز در حالت استراحت در بیماران مبتلا به افسردگی شدید نشان می دهد که فعالیت این قسمت از مغز به شدت کاهش یافته است.
همچنین افراد افسرده در مقایسه با افراد سالم واکنش بسیار ضعیف تری نسبت به محرک ها دارند. بنابراین، ضبط و تجزیه و تحلیل سیگنال نوار مغز با محرک های مختلف می تواند در شناسایی بیماران مبتلا به افسردگی کمک کند.
بیماران افسرده کمتر به محرک های مثبت پاسخ می دهند، که منجر به کاهش علاقه به انجام فعالیت ها می شود. در واقع به طور کلی بیماران افسرده بدون توجه به ماهیت مثبت یا منفی واکنش کمتری نسبت به همه محرک ها و حوادث نشان می دهند.
تلفن ثابت
تلفن همراه
آدرس:
تهران، شهرک غرب، بلوار فرحزادی، دویست متر بالاتر از بلوار دادمان، کوچه ناخدا محتاج، انتهای بن بست، پلاک یک، طبقه یک