اسپاسم یا انقباض عضلات صورت – همی فاسیال صورت

همی فاسیال اسپاسم

اسپاسم همی فاسیال چیست

اسپاسم همی فاسیال یا اسپاسم صورت عارضه ای است که در آن ماهیچه ها به صورت تیک یا گرفتگی در یک سمت صورت، معمولاً سمت چپ، منقبض می شوند.

فرد کنترلی بر این اسپاسم ها ندارد و اسپاسم اغلب حتی در هنگام خواب نیز ادامه می یابد.

اسپاسم همی فاسیال معمولاً دردناک نیست و خطری برای سلامتی محسوب نمی شود. با این حال، در موارد شدید این بیماری، ممکن است چشم ها برای مدت طولانی بسته بمانند و برای مثال هنگام رانندگی خطرناک شوند.

هم مردان و هم زنان ممکن است دچار این انقباضات شوند، اما احتمال ابتلا به آن برای زنان، به‌ ویژه زنان میانسال و مسن‌تر، تقریباً دو برابر مردان است.

اسپاسم صورت یک بیماری نادر است و تقریباً از 100000 نفر یازده نفر به آن دچار می شوند. این عارضه در آسیایی ها نیز تا حدودی شایع تر است.

افراد حتما باید به دنبال درمان باشند و در مراقبت از خود فعالانه مشارکت کنند. وضعیت افراد مبتلا در صورت عدم درمان، احتمالاً بدتر می شود، بنابراین آنها باید از همه گزینه های درمانی موجود آگاه باشند. برای دریافت نوبت حضوری جهت درمان اسپاسم صورت می توانید با کلینیک یادمان طب در تهران تماس بگیرید.

انواع اسپاسم همی فاسیال

اسپاسم همی فاسیال باعث انقباض ماهیچه های یک طرف صورت می شود. این اسپاسم با سایر بیماری‌های عصبی و عضلانی درگیر کننده صورت متفاوت است، زیرا معمولا تنها یک طرف صورت را تحت تأثیر قرار می دهد.

با این حال، تفاوت هایی بین اسپاسم همی فاسیال معمولی و سایر اشکال این بیماری وجود دارد.

مطالعه ای روی 215 نفر که برای اسپاسم همی فاسیال مورد بررسی قرار گرفتند، نشان داد که:

  • 62 درصد به احتمال زیاد ناشی از فشار وارده از سمت سیاهرگ به عصب صورت بوده است
  • 18 درصد تیک هایی داشتند که مشابه اسپاسم همی فاسیال بود اما در واقع ناشی از این بیماری نبودند.
  • 11 درصد به دلیل فلج بل بودند
  • 6 درصد ناشی از آسیب به عصب صورت بودند
  • 2 درصد به علل ارثی مرتبط بودند

کمتر از 1 درصد از موارد، ناشی از آسیب مستقیم به اعصاب یا سیستم گردش خون مغز بود.

علائم اسپاسم همی فاسیال

اولین علامت اسپاسم همی فاسیال معمولاً تکان خوردن ماهیچه های پلک چپ است. این اسپاسم ها می توانند آنقدر قوی باشند که فرد چشمش را ببندد و اشک از چشمش جاری شود.

در صورت عدم درمان، احتمال تشدید علائم اسپاسم همی فاسیال و آسیب به عضلات صورت وجود دارد. انقباضات می توانند بر عضلات دهان تأثیر بگذارند و آن را به یک طرف بکشند.

با گذشت زمان، تمام ماهیچه های یک طرف صورت ممکن است به حالت اخم دائمی کشیده شوند. اسپاسم در برخی از افراد در هر دو طرف صورت وجود دارد.

گوش درد، “صدای کلیک کردن” در گوش و تغییر در شنوایی نیز از علائم این بیماری هستند. گاهی اوقات کم شنوایی نیز رخ می دهد.

حدود 13 درصد از افراد شرکت کننده در یک مطالعه، از دست دادن شنوایی را گزارش کردند. با این حال، به نظر نمی رسد که این کاهش شنوایی به شدت علائم اسپاسم همی فاسیال آنها مرتبط باشد.

علائم اسپاسم همی فاسیال معمولا در افراد بین 40 تا 50 سال ظاهر می شود.

درمان قطعی اسپاسم صورت

علت اسپاسم همی فاسیال

این عارضه در اثر تحریک عصب هفتم جمجمه ای ایجاد می شود. این عصب به عصب صورت معروف است و ماهیچه های صورت را کنترل می کند. همچنین اطلاعات مربوط به حس چشایی را از زبان و حواس در گوش منتقل می کند.

شایع ترین منشا تحریک، فشار یک شریان کوچک روی عصب صورت در نزدیک ساقه مغز است. سایر علل بالقوه عبارتند از:

  • یک تومور یا ضایعه خوش خیم که روی عصب فشار می آورد
  • خوشه های غیر طبیعی عروق خونی در بدو تولد
  • آسیب عصبی

موارد ارثی اسپاسم صورت شناسایی شده اند، اما شایع نیستند.

در برخی موارد، اسپاسم صورت اولین علامت مولتیپل اسکلروزیس است. سیستم ایمنی افراد مبتلا به ام اس به سیستم عصبی مرکزی آنها حمله می کند که منجر به طیف گسترده ای از علائم می شود.

با این حال، این بسیار نادر است و طبق مطالعات علمی، ام اس در تنها 1 تا 6 مورد از چند صد مورد ابتلا به اسپاسم صورت، به عنوان علت اسپاسم تشخیص داده شده است.

این مورد اگرچه نادر است، اما پزشکان زمانی که افراد زیر 40 سال دچار اسپاسم همی فاسیال هستند، همچنان باید وجود ام اس را به عنوان یک علت احتمالی، بررسی کنند.

تشخیص اسپاسم همی فاسیال

برای تشخیص علت اسپاسم صورت می توان از ام آر آی و سی تی اسکن استفاده کرد. تیک های صورت نشانه کلیدی اسپاسم همی فاسیال هستند. پزشکان فرد را معاینه می‌کنند و یک تاریخچه پزشکی می‌گیرند و شدت پرش‌ها و مدت زمان وجود آنها را یادداشت می‌کنند.

سپس پزشک برای پیدا کردن علت تحریک عصب صورت و رد کردن احتمال وجود تومورها یا ضایعات مغزی از آزمایش های تصویربرداری پزشکی استفاده می کند.

این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تصویربرداری پرتوی مغناطیسی (MRI)
  • توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن)
  • آنژیوگرافی (آرتریوگرافی)

اگر در آزمایش‌های تصویربرداری تومور یا ضایعات پیدا نشود، پزشکان احتمال وجود فشار از سمت رگ خونی را می دهند.

با این حال، این آزمایش‌ها همیشه نمی‌توانند رگ خونی تحریک کننده عصب صورت را شناسایی کنند، زیرا رگ‌های خونی بسیار کوچک هستند.

ممکن است اسپاسم همی فاسیال با سایر اختلالات حرکتی درگیر کننده صورت اشتباه گرفته شود. تیک های عصبی صورت و اسپاسم پلک از جمله این موارد هستند.

این دو عارضه نواحی مختلف صورت را تحت تاثیر قرار می دهند، نه فقط یک طرف صورت و این تفاوت به پزشکان در تشخیص دقیق این بیماری کمک می کند.

علت همی فاسیال اسپاسم

جلوگیری از اسپاسم همی فاسیال

تا به امروز، محققان هیچ راهی برای جلوگیری از اسپاسم صورت کشف نکرده اند.

از آنجایی که اسپاسم ها غیرارادی هستند، تنها راه برای جلوگیری از شروع انقباضات عضلانی پس از ایجاد بیماری، درمان است.

نشان داده شده است که استرس، خستگی و اضطراب باعث بدتر شدن این عارضه می شوند، بنابراین افرادی که سعی در به حداقل رساندن علائم خود دارند بهتر است در صورت امکان از این محرک ها دوری کنند.

بیشتر بخوانید : بوتاکس برای بیمارن سکته مغزی

درمان اسپاسم همی فاسیال

دو راه اصلی برای درمان اسپاسم همی فاسیال از طریق تزریق یا جراحی است.

تزریقات

تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) برای فلج کردن ماهیچه های صورت و توقف انقباضات استفاده می شود.

این درمان ها برای 85 تا 95 درصد افراد مفید است. اثرات بوتاکس پس از 3 تا 6 ماه از بین می رود، بنابراین افراد به طور منظم نیاز به درمان بعدی دارند.

عمل جراحی

تزریقات ممکن است انقباضات صورت را تا 6 ماه بهبود بخشد. اگرچه جراحی بیشتر بدن را درگیر می کند و تهاجمی تر است، اما تسکین دائمی و فوری تری را نیز به همراه دارد.

در روشی به نام رفع فشار میکروواسکولار، جراح شریان تحریک‌ کننده را از عصب صورت دور می‌کند و برای جلوگیری از وارد شدن فشار در آینده، یک پد را روی عصب قرار می‌دهد.

این جراحی در 85 درصد موارد موثر گزارش شده است. به ویژه برای جوانان و کسانی که در مراحل اولیه این بیماری هستند مفید است.

این روش دارای خطراتی است. طبق یک مطالعه، در اثر این جراحی، 1.5 تا 8 درصد خطر ابتلا به اختلال شنوایی وجود دارد. درمان با دارو به تنهایی برای این بیماری موثر نیست.

چشم انداز

استرس ناشی از انقباضات غیرقابل کنترل این عارضه یکی از مهم ترین عوارض جانبی اسپاسم همی فاسیال است. با این حال، از آنجایی که افراد می توانند علائم خود را با تزریق یا جراحی تسکین دهند، چشم انداز درمان می تواند خوب باشد.

برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.

دریافت مشاوره و نوبت حضوری

برای دریافت مشاوره رایگان و یا دریافت نوبت حضوری با شماره تلفن های زیر تماس بگیرید

شماره تلفن 021-88073136
شماره موبایل 09304182098
نظرات و پرسش های شما
پاسخگوی سوالات شما هستیم

تاکنون دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است
    اولین دیدگاه و یا پرسش را از طریق فرم بالا ثبت کنید ☝️