جوش کیستی یا آکنه کیستیک چیست + درمان
آکنه کیستیک یا جوش کیستی، نوع شدید آکنه است که در آن منافذ پوست مسدود شده و منجر به عفونت و التهاب می شود.
این عارضه پوستی بیشتر صورت را درگیر می کند، اما آکنه ها اغلب علاوه بر صورت، در قسمت بالا تنه و بازوها نیز ظاهر می شوند.
اکثر نوجوانان و جوانان آکنه را تجربه می کنند. تخمین زده می شود که 80 درصد از افراد بین 11 تا 30 سالگی در دوره ای دچار آکنه می شوند.
جوش کیستی شدیدترین نوع آکنه است و افراد کمتری به آن مبتلا می شوند.
در سال 2009، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) دریافت که آکنه مهمترین دلیل مراجعه مردم به متخصص پوست است.
احتمال ایجاد تاثیر نامطلوب بر عزت نفس و خلق و خوی با همه اشکال آکنه وجود دارد، اما ناراحتی روانی ناشی از جوش کیستی بیشتر است، زیرا معمولاً تأثیر بیشتری بر ظاهر صورت داشته و به جوانانی که از نظر اجتماعی حساس تر هستند، آسیب می زند. برای درمان به موقع جوش های کیستی خود می توانید به کلینیک یادمان تب در تهران مراجعه کنید.
چند واقعیت کوتاه در مورد جوش کیستی
در اینجا به چند نکته کلیدی در مورد جوش های کیستی اشاره می کنیم. جزئیات بیشتر و اطلاعات تکمیلی در ادامه این مقاله ارائه خواهد شد:
- عامل اصلی جوش کیستی، تغییرات هورمونی در دوران بلوغ است، اما ممکن است در افراد مسن نیز رخ دهد.
- جوش کیستی در اثر خوردن شکلات، آجیل یا غذاهای چرب و همچنین رعایت نکردن بهداشت یا خودارضایی ایجاد نمی شود.
- جوش کیستی به دلیل اثرات ظاهری آن بر روی صورت، می تواند دردناک و همچنین از نظر عاطفی ناراحت کننده باشد.
بیشتر بخوانید : آکنه چیست + علل، علائم و درمان
علائم جوش کیستی
آکنه علائمی را ایجاد می کند که برای همه ما آشناست. جوش کیستی نمود ظاهری بیشتری دارد، زیرا شدیدترین شکل آن است و در کنار پاپول ها و پوسچول های التهابی، کیست و ندول ایجاد می کند. آکنه همچنین می تواند باعث ایجاد اسکار قابل مشاهده شود.
اکثر افراد مبتلا به آکنه معمولا علائم فیزیکی ندارند، اما ظاهر پوست می تواند باعث ناراحتی عاطفی شود.
اهمیت درمان، با خطر ایجاد اسکار ناشی از جوش کیستی طولانی مدت مشخص می شود.
اسکارها می تواند آسیب طولانی مدت و دائمی به شکل های زیر ایجاد کنند:
- فرو رفتگی های کوچک و عمیق، که با عنوان «اسکار قندیلی یا آیس پیک یا یخچین» شناخته میشوند
- فرو رفتگی های بزرگتر
- فرورفتگی های کم عمق در پوست
- جای زخم های قرمز و برجسته
علل جوش کیستی
منافذ پوست دارای غدد چربی هستند که ماده ای روغنی به نام سبوم ترشح می کنند.
ترشحات نرمال سبوم به محافظت از فولیکول های پوست و مو کمک می کند، اما تولید بیش از حد سبوم و رشد بیش از حد سلول های پوست می تواند باعث مسدود شدن منافذ شود. در این صورت شرایط عالی برای رشد بیش از حد P. acnes ایجاد خواهد شد.
احتمال ملتهب و پاره شدن کیست ها در نوع جوش کیستی بیشتر است.
بزرگترین عامل ایجاد آکنه، تغییرات هورمونی در سنین نوجوانی است.
در دوران بلوغ، افزایش سطح هورمون های آندروژن در گردش، باعث افزایش تولید سبوم می شود. سلول های پوست نیز سریعتر شروع به رشد می کنند.
با این حال، آکنه فقط نوجوانان را درگیر نمی کند و عوامل دیگری نیز به غیر از بلوغ در ایجاد آن دخیل هستند، از جمله:
- تغییرات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی، بارداری، کنترل بارداری، استرس و استفاده از هورمون درمانی
- لوازم آرایشی، پاک کننده ها، لوسیون ها
- بالا بودن رطوبت هوا و تعریق
- ژنتیک، زیرا برخی افراد به طور طبیعی مستعدتر هستند
- برخی داروها و مواد شیمیایی، به عنوان مثال، کورتیکواستروئیدها، لیتیوم، فنی توئین و ایزونیازید که ممکن است باعث تشدید علائم یا ایجاد علائمی شبیه آکنه شوند.
آکنه هایی از جمله جوش کیستی، ناشی از موارد زیر نیست:
- شکلات، آجیل، یا غذاهای چرب
- اکثر انتخاب های غذایی دیگر
- عدم رعایت بهداشت یا شستشوی ناکافی صورت
- خودارضایی یا رابطه جنسی
درمان جوش کیستی
جوش کیستی می تواند باعث آسیب به پوست و زخم ایجاد شود.
درمان آکنه شدید و کیستیک نیازمند کمک پزشک متخصص و برخی اقدامات خود مراقبتی است. درمان دارویی می تواند در پیشگیری از کیست و اسکار موثر باشد.
آکنه های خفیف یا متوسط را می توان با کمک پزشک کنترل کرد. با این حال، بعضی موارد آکنه شدید که مشخصه آن وجود ندولها و کیستها است، باید به متخصص ارجاع داده شوند، زیرا احتمال ایجاد زخم و باقی ماندن جای زخم وجود دارد. از طرفی داروهای اصلی مورد استفاده برای درمان جوش کیستی باید کاملا تحت نظارت پزشک مصرف شوند.
بیشتر بخوانید : 6 درمان خانگی برای پوست چرب
بنزوئیل پراکسید
بنزوئیل پراکسید درمانی برای افراد مبتلا به آکنه با هر شدتی است. همچنین یک گزینه درمانی برای افراد مبتلا به آکنه شدید است که هنوز درمان تخصصی را شروع نکرده اند.
بنزوئیل پراکسید به صورت بدون نسخه در تعدادی فرمولاسیون در داروخانه ها در دسترس است و با اعمال مستقیم روی پوست استفاده می شود.
بنزوئیل پراکسید بیش از 50 سال است که یک پایه اصلی در درمان آکنه بوده و با از بین بردن باکتری ها، به ویژه باکتری پروپیونی باکتریوم آکنه Propionibacterium acnes (P. acnes) عمل می کند. برخی از روش های درمانی بر پایه پراکسید بنزوئیل برای خرید آنلاین در دسترس هستند.
بنزوئیل پراکسید همچنین کومدون ها را از بین می برد. کومدون ها شامل جوش های سر سفید و سر سیاه می باشند.
فرمولاسیون بنزوئیل پراکسید بر پایه آب و الکل موجود است و مناسب ترین نوع آن برای هر فرد، بستگی به نوع پوست او دارد. انواع مبتنی بر الکل این دارو اثر خشککنندگی دارند و برای افراد دارای پوست چرب مناسبتر هستند.
محصولات حاوی بنزوئیل پراکسید، شامل مایعات پاک کننده و صابون ها، لوسیون ها، کرم ها و ژل ها، یک یا دو بار در روز مورد استفاده قرار می گیرند. شایع ترین عارضه جانبی آنها، تحریک پوست است. آنها معمولا واکنش آلرژیک ایجاد نمی کنند.
درمان دارویی با ایزوترتینوئین
ایزوترتینوئین یک داروی نسخه ای برای درمان جوش کیستی است که با نام های تجاری متعددی از جمله Absorica، Amnesteem، Claravis، Myorisan و Sotret به فروش می رسد.
ایزوترتینوئین یک درمان بسیار موثر است، اما عوارض جانبی قابل توجهی داشته و برای جنین خطرناک است. معمولاً به مدت 16 تا 20 هفته یک بار در روز، با دوز 1 میلی گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن مصرف می شود.
برای موارد آکنه متوسط، ایزوترتینوئین تا زمانی که درمان استاندارد با آنتیبیوتیکهای خوراکی امتحان نشده و بیاثر نباشد، توصیه نمیشود. اما برای آکنه شدید، ایزوترتینوئین به عنوان اولین درمان توصیه می شود.
عوارض جانبی بالقوه مرتبط با استفاده از ایزوترتینوئین عبارتند از:
- خشکی چشم و دستگاه تناسلی
- لبهای خشکیده و ترک خورده
- درد مفاصل
- افسردگی
- آسیب کبدی
- بالا رفتن سطح چربی خون
ایزوترتینوئین یک داروی تراتوژن است. به همین علت، مصرف آن در دوران بارداری در هر دوز، حتی برای مدت کوتاه، می تواند منجر به ناهنجاری های مادرزادی شود.
ایزوترتینوئین همچنین ممکن است منجر به سقط جنین یا زایمان زودرس یا مرگ نوزاد شود.
بنابراین، زنانی که می توانند باردار شوند، باید از یک ماه قبل و در طول درمان با ایزوترتینوئین و حداقل یک ماه پس از آن از دو روش پیشگیری از بارداری استفاده کنند.
انجام آزمایش بارداری نیز قبل از شروع درمان با ایزوترتینوئین، هر ماه در حین درمان و یک ماه پس از قطع دارو ضروری است.
منفی شدن دو تست بارداری از شرایط تجویز این دارو است.
تزریق استروئید
تزریق مستقیم یک داروی کورتیکواستروئیدی به نام تریامسینولون به داخل کیست می تواند به کاهش التهاب و جلوگیری از ایجاد اسکار کمک کند. این درمان توسط متخصص پوست انجام می شود.
ممکن است پس از تزریق عوارض موضعی کوتاه مدتی ایجاد شود.
متخصصان پوست در بعضی موارد برش و تخلیه کیست های بزرگ را پیشنهاد می دهند، اما اکیداً توصیه می شود که افراد خودشان این کار را انجام ندهند زیرا احتمالاً مشکل پوستی را بدتر می کند و باعث زخم های جدی و عفونت عمیق تر می شود.
قرص های ضد بارداری
درمان طولانی مدت آکنه در زنان می تواند شامل مصرف قرص های ضد بارداری باشد. این قرض ها مانع تولید سبوم می شوند. در صورت لزوم، به مدت 6 ماه یا بیشتر یک داروی خوراکی حاوی استروژن و پروژسترون استفاده می شود.
دارویی به نام اسپیرونولاکتون نیز ممکن است همراه با این قرص تجویز شود. این دارو یک استروئید مصنوعی است که تولید آندروژن ها را مهار می کند.
درمان های خانگی برای جوش های کیستی
اقدامات عملی برای جلوگیری از بدتر شدن آکنه برای افراد مبتلا به آکنه مفید است، مثلا افراد مبتلا به جوش کیستی باید مواد زیر را رعایت کنند:
- زیاد شستشو نکنید : دو بار در روز کافی است، از صابون یا پاک کننده ملایم و آب ولرم استفاده کنید.
- هنگام شستشو پوست را به شدت مالش ندهید : از صابون ها، گرانول های پاک کننده، مواد قابض یا لایه بردار های خشن و ساینده استفاده نکنید.
- جوش ها را به حال خود رها کنید : دستکاری و فشار دادن جوشها به احتمال زیاد آکنه را بدتر می کند.
- آرایش های سنگین نکنید : هنگام آرایش، فرمولاسیون های مبتنی بر آب (پایه آب) و غیر کومدون زا را انتخاب کنید، از فرمولاسیون های چرب استفاده نکنید و حتما قبل از خواب آرایش را پاک کنید.
بیشتر بخوانید : 5 راهکار روزمره برای حفظ سلامت پوست
جلوگیری از بروز جوش های کیستی
اگر آکنه خفیفتری دارید یا میخواهید از ایجاد آکنه روی پوست خوب و شفاف تان پبشگیری کنید، مراحل زیر میتواند به شما کمک کند:
- صبح، قبل از خواب و بعد از ورزش شدید پوست را به آرامی تمیز کنید.
- سعی کنید تا حد امکان از لمس پوست خودداری کنید.
- قبل از تراشیدن ریش، پوست را با آب و صابون نرم کنید. راحت ترین روش اصلاح را برای خود پیدا کنید و فقط در صورت لزوم اصلاح کنید.
- از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید خودداری کنید، زیرا می تواند به سلامت و ظاهر پوست آسیب بزند.
- موها را مرتب با شامپو بشویید. افرادی که موهای چرب دارند بهتر است روزانه این کار را انجام دهند.
عوامل دیگری مانند ژنتیک باعث ایجاد و تشدید آکنه می شوند، اما با رعایت این نکات می توان به جلوگیری از کیستیک شدن آکنه طبیعی کمک کرد.
برای دریافت مشاوره و یا نوبت حضوری با شماره تلفن های : ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ و یا از طریق تماس تلفنی و یا واتساپ با شماره ۰۹۳۳۷۸۳۶۸۲۰ در تماس باشید.
سایر شماره تماس های کلینیک ۰۲۱۸۸۵۷۱۵۲۳ و ۰۲۱۸۸۵۹۱۳۵۸
آدرس ما را در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.